Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) moet het nieuwe verzamelpunt worden van alle wegwerkzaamheden, werken van de nutsbedrijven, manifestaties en evenementen op alle publieke plaatsen in Vlaanderen. Het nieuwe platform moet zorgen voor een betere afstemming van het gebruik van het openbaar domein door alle diensten, zegt Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

In Vlaanderen worden jaarlijks talloze evenementen en manifestaties georganiseerd, maar ook duizenden kleine en grote infrastructuurwerken en wegwerkzaamheden. Per jaar gaat het om 10.000 omleidingen.

"Vaak is er bij organisatoren van evenementen, bijvoorbeeld een wielerwedstrijd, paniek. Ze weten niet altijd of er infrastructuur- of nutswerken gepland zijn op de plaats waar hun evenement plaatsvindt", zegt Vlaams minister Crevits. Ook manifestaties of markten geven soms nog aanleiding tot conflicten omdat bijvoorbeeld De Lijn daarvan niet op de hoogte is.

Het GIPOD moet al die problemen en hinder uit de wereld helpen. "Het platform heeft een dubbel doel. Het moet alle informatie over het gebruik van het publieke domein verzamelen. En het biedt de mogelijkheid voor iedereen - nutsbedrijven, wegenwerkers, De Lijn, organisatoren van optochten en evenementen, gemeenten en steden, politie en brandweer - om alle informatie op elkaar af te stemmen", legt Crevits (kleine foto) uit.

Het nieuwe platform is een grootscheepse samenwerking tussen het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV), het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), De Lijn, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse Raad van Nutsbedrijven (VRN). "Door een betere afstemming van de planning van de werken van de diverse diensten, zorgen we ervoor dat de weg maar één keer moet worden opengebroken en ondervindt de weggebruiker maar één keer hinder", zegt Hilde Beeckmans van de VRN.

Dankzij deze databank kan ook De Lijn de reizigers tijdig informeren over omleidingen door wegwerkzaamheden of manifestaties. "Dat is een grote stap vooruit voor al onze klanten. De helft van onze reizigers wordt elk jaar immers geconfronteerd met omleidingen", aldus Roger Kesteloot van De Lijn.

Het aanmelden van het gebruik en inname van het openbaar domein in het GIPOD is nu nog gebaseerd op bereidwilligheid, zegt Crevits. "Met de Vlaamse regering werken we aan een decreet dat het invoeren van de gegevens in het GIPOD verplicht maakt. Dat is een absolute must", aldus de minister. Ze hoopt dat het decreet na de zomer rond is en dat het dan voorgelegd kan worden aan het Vlaams Parlement.

(belga)