Vanaf maandag 4 mei gaan heel wat bedrijven opnieuw open. Op maandag 11 mei volgen de winkels en op 18 mei gaan de scholen ook geleidelijk weer open. Ouders die vanaf 4 mei opnieuw buitenshuis aan het werk gaan en kinderen hebben in het kleuter- en/of lager onderwijs, kunnen terug beroep doen op de voor- en naschoolse kinderopvang.

Dit betekent dat er weer meer kinderen naar de opvang zullen komen. Welke kleuters en lagere schoolkinderen zijn volgens de richtlijnen van Kind en Gezin vanaf 4 mei welkom in onze voor- en naschoolse kinderopvang?

> Vanaf 4 mei is de kinderopvang open voor:

· Kleuters- en lagere schoolkinderen van ouders die buitenshuis gaan werken, niet enkel in cruciale beroepen en essentiële sectoren. Eén ouder die buitenshuis werkt is voldoende.

· Kleuters- en lagere schoolkinderen die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbaar gezin of in een gezin met veel spanningen, waar er sprake is van onveiligheid en geweld in een moeilijke thuissituatie. Ook werkende alleenstaande ouders horen hier onder.

· Kleuters- en lagere schoolkinderen voor wie er geen enkele andere opvang mogelijk is.

> Vanaf 18 mei zijn alle kleuters- en lagere schoolkinderen terug welkom

Kleuters en lagere schoolkinderen van ouders die beiden van thuis uit werken zullen pas vanaf 18 mei terug naar de opvang kunnen. Deze maatregel is nodig om:

· De druk op de kinderopvang werkbaar te houden.

· De terugkeer voor de kinderen zelf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Jonge kinderen moeten terug wennen aan de opvang en kunnen misschien moeite ondervinden bij de herstart.

· De kinderopvang zo veilig mogelijk te laten verlopen, met respect voor de contactbubbels.

Zolang de coronamaatregelen gelden, moeten ouders die hun kinderen verplicht of vrijwillig thuishouden niet betalen voor de afwezigheidsdagen. Ouders verliezen ook geen respijtdagen. De opvang wordt hiervoor vergoed door de overheid.

Extra aandacht voor veiligheid

Omdat er vanaf 4 mei opnieuw meer kinderen naar de opvang komen, is er extra aandacht voor de veiligheid. De geldende maatregelen rond de contactbubbels en de hygiëne blijven gelden. Bijkomend vragen we ouders om:

· Een mond- en neusbedekking te dragen tijdens de breng- en haalmomenten.

· Een veilige afstand te bewaren met andere ouders en de medewerkers van de opvang.

· De leefruimtes van de kinderopvang niet te betreden.

· Slechts met één en liefst steeds dezelfde persoon te komen voor de breng- en haalmomenten.

· Zieke kinderen thuis te houden, zij horen niet thuis in de opvang.

Inschrijven

Voldoet jouw gezin aan de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de kinderopvang? Volg dan deze stappen om je inschrijving voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddagopvang in orde te maken:

· We voorzien voor en naschoolse kinderopvang vanaf 7 uur tot begin schooltijd en vanaf einde schooltijd tot 18.30 uur.

· Vul op de gemeentelijke website dit formulier in: https://www.gemeentemol.be/noodopvangschoolgaandekinderen.

· In dit formulier kan je ook een tewerkstellingsattest toevoegen waarmee je werkgever bevestigt dat je buitenshuis moet werken.

· Voor kinderen die nog niet gekend zijn bij de buitenschoolse kinderopvang kunnen we hiermee een i-School account aanmaken. Deze heb je nodig om online opvangmomenten te kunnen reserveren. Zodra dit klaar is, krijg je van ons een bevestiging en een korte handleiding voor het aanmaken van reservaties in de i-School kalender.

· Kinderen die al een i-School account hebben, voegen wij – na het ontvangen van deze documenten – toe aan de groep 'Noodopvang'. Hun ouders kunnen met de gebruikelijke login reservaties aanmaken via de i-School kalender.

· Voorlopig staat de kalender klaar tot 15 mei; zodra we meer informatie hebben over de werking vanaf 18 mei zullen we ook die kalenderitems toevoegen.

· Let wel: voor de opvang tijdens de schooluren moet je via de school zelf inschrijven.

De voor- en naschoolse en woensdagnamiddagopvang wordt aangerekend aan het gebruikelijke tarief (0,81 euro per begonnen half uur).

Meer info: buitenschoolse kinderopvang, 014 33 15 72, bkomol@gemeentemol.be