Er is eindelijk duidelijkheid over welke winkels vanaf morgen open mogen gaan. De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat de tuincentra en doe-het-zelfzaken weer open mogen, maar tot nu was niet duidelijk om welke winkels het precies gaat.

In het ministerieel besluit - dat iets voor 19 uur is gepubliceerd - staat het zo:

de doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen
de tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen.

Lees: de algemene doe-het-zelfzaken - zoals Gamma, Brico en Hubo - zouden wél de deuren mogen openen, speciaalzaken als verfwinkels of parketwinkels niet.

Ook ketens als Ikea vallen niet onder deze maatregelen.

En ook bloemenwinkels moeten de deuren dicht houden. Het is maar de vraag of dit besluit nu voor alle winkels duidelijkheid schept. Er zullen veel winkels zijn die in een grijze zone zitten.

De winkels die morgen de deuren mogen openen, moeten zich wel houden aan dezelfde regels als de winkels die nu al open zijn.

Zo mag er maximaal één klant per tien vierkante meter aanwezig zijn, zodat de veilige afstand kan worden gegarandeerd. Een klant mag maximaal dertig minuten in de winkel zijn en in de mate van het mogelijke moeten klanten alleen naar de winkel gaan.

Eerder vandaag kwam er veel kritiek op de onduidelijkheid. Onder meer ondernemersorganisatie Unizo vond dat het "wel heel laat" kwam. "Enkele uren voor sommige winkels weer open mogen, is nog steeds niet duidelijk welke." (VRTNWS)