Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Welkomstfeest Mariabeeld kapel Pallaaraard Vorselaar op 15/8

In september 2022 streek de woonwagen van Ons Buurtverhaal voor de eerste keer neer in de buurt in Vorselaar. De erfgoedcel Kempens Karakter ging op zoek naar de verhalen van de buurt(bewoners) én vond ze ook.

Het verhaal van de kapel

'Het verhaal van de kapel van Pallaaraard is er een dat exact 100 jaar teruggaat en tot op vandaag leeft bij de bewoners in de omliggende straten', zegt Annelies Tack, communicatie.

'Sinds mensenheugenis hing er een kapelletje in de lindenboom op de spie, die nu gevormd wordt door de Groenstraat en de Pallaaraard. In 1923 liet ‘Franneke van de Vel’ er een kapel bouwen ter ere van zijn zoon Jan, die stierf aan een ontstoken tand. Het was opgedragen aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes. In 1951 werd de grond, met kapel, eigendom van de familie Vissers.

Er zijn altijd mensen uit de buurt bereid geweest om voor het kapelletje te zorgen. Het werd goed onderhouden en in de meimaand werden de nodige versieringen aangebracht.

Het gebouwtje is echter doorheen de jaren meerdere malen betrokken geweest bij een ongeval. In 2019 kreeg het een fatale klap: het werd een laatste keer omver gereden en dit keer verschoof de kapel wel 15 cm op zijn fundering. Het gemeentebestuur, ondertussen eigenaar van de kapel, liet ze toen volledig terug opbouwen.

Nieuw Mariabeeld

'Het is een mooie nieuwe kapel geworden. Maar… ze staat nog steeds leeg. En daar brengen we nu verandering in.

Het oorspronkelijke beeld is wellicht vernield. Maar zowel het lokaal bestuur als de bewoners zijn vragende partij om er een nieuw beeld in te plaatsen.

Het kersverse buurtcomité vond het erg belangrijk dat ook het beeld zelf van de buurt, voor de buurt was. Buurtambassadeur en artistiek talent, Julie Lauwereys, maakte daarom een ontwerp op basis van tekeningen van buurtkinderen.   

Welkomstfeest

De hele buurt is uitgenodigd voor het Welkomstfeest op 15 augustus om 14u.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Welkom door schepen Jos Bouly
  • ‘Van kindertekeningen beeld’ door Julie Lauwereys
  • Inwijding door pastoor André Steenackers
  • Intermezzo’s door muzikale bewoners.

Ons Buurtverhaal

Ons Buurtverhaal werd als pilootproject opgestart met de steun van Leader Kempen Zuid in een buurt in VorselaarHerenthout en Olen tot einde 2023.

Met ‘Ons Buurtverhaal’ wil de erfgoedcel, in nauwe samenwerking met de lokale besturen, de gemeenschapsvormende kracht van erfgoed inzetten om ontmoeting te stimuleren en de sociale cohesie te versterken. ‘Ons Buurtverhaal’ is een project VOOR, DOOR en MET de buurt.

www.onsbuurtverhaal.be

Erfgoedcel Kempens Karakter is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van 12 gemeenten: Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Met deze gemeenten werkt Kempens Karakter sinds 2009 samen rond erfgoed.                             

 

 

Pallaaraard, Vorselaar, België

Deel dit artikel