De eindejaarsperiode staat weer voor de deur en voor veel kindjes betekent dat: cadeautjes onder de kerstboom.

Alleen is dat niet voor ieder kind mogelijk. Daarom zet de gemeente Grobbendonk een wensboom waarin kinderen in armoede een cadeautje kunnen terugvinden.

"Met deze actie willen we niet alleen alle kinderen gelukkig maken, maar zorgen we er ook voor dat we contact kunnen houden met gezinnen in armoede ", vertelt schepen Martine Taelman (GiB).

Niets zo leuk als het inpakpapier van een cadeautje scheuren of iemand anders blij maken met een geschenkje. Tijdens kerst en de eindejaarsfeesten zal dat wellicht niet anders zijn. Tenzij dat financieel iets moeilijker ligt, zoals bij de 190.000 Vlaamse kinderen - 1 op de 7 is dat - die in armoede opgroeien.

Hoewel de armoedecijfers in Grobbendonk veel beter zijn wil het gemeentebestuur met de wensboom alle kinderen, en vooral deze in armoede, een cadeautje geven.

"Laat ons tijdens deze eindejaarsperiode een warm initiatief de wereld insturen en ook voor kinderen in armoede een cadeautje voorzien", vertelt burgemeester Verhaert (GiB).

"Niet alleen maak je die kinderen zo gelukkig, hiermee willen we ook het grote taboe dat er rond armoede heerst doorbreken."

Concreet krijgen de kinderen een plastic kerstbal mee, samen met een versierpakketje. Nadien worden de versierde kerstballen opgehangen in de wensboom op het gemeentehuis en kunnen de kinderen een keuze maken uit 1 van de 5 cadeauwensen.

De versierde kersballen kunnen gekocht worden door inwoners die graag een steentje bijdragen in de strijd tegen kinderarmoede.

Met deze actie wil de gemeente de kinderarmoede onder de aandacht brengen. "Doordat iedere inwoner een steentje kan bijdragen en ook echt een persoonlijk versierde bal meekrijgen wordt de armoedeproblematiek zichtbaarder", zegt schepen Brent Wouters (GiB).

"Bovendien krijgen onze gemeentelijke diensten de kans op opnieuw contact te leggen met gezinnen in armoede, want door de coronacrisis zijn vele gezinnen in armoede, ondanks de inspanningen van onze sociale werkers, verder geïsoleerd geraakt. Samen met het cadeautje is er ook een medewerker die een luisterend oor biedt, en dat is minstens zo belangrijk", besluit Martine Taelman (GiB).

Inwoners kunnen een bal kopen door te bellen naar 014/511020 of via het onthaal van de gemeente.'