Het AZ Herentals nam vandaag deel aan de Wereld Beroertedag. Je kon gratis een film van het hart laten nemen, en een bloeddrukmeting laten uitvoeren.

'We voerden vandaag 80 testen uit bij 40 mensen, waarvan er één mogelijk een levensbedreigende hartritmestoornis bleek te hebben', zegt dr. Rishi Panday, neuroloog.

'Hartritmestoornissen en een te hoge bloeddruk zijn immers belangrijke risicofactoren voor een beroerte. Verder zal het ziekenhuis patiënten en bezoekers sensibiliseren om een beroerte snel te herkennen zodat getroffenen een grotere kans hebben een beroerte te overleven.

De impact van een beroerte of CVA (cerebrovasculair accident) is zeer zwaar; bijna de helft van de getroffenen sterft binnen het jaar. Bovendien is een derde van de patiënten blijvend invalide en afhankelijk van hulp.

Jaarlijks worden zo'n 19.000 families in België direct geconfronteerd met de gevolgen van een beroerte. Het is dan ook van groot belang om te proberen een beroerte te voorkomen of zeer snel in te grijpen wanneer die zich voordoet.'

Daarom focuste het AZ Herentals op Wereld Beroertedag zowel op preventie als op sensibilisering. (pp)

Op de teamfoto : Dr. Rishi Panday, neuroloog, Dorien Van Grieken, coördinator poli interne geneeskunde, en Dr. Wim Huysmans, cardioloog.

Tekst en foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.