Vrijdag 14 juni, op Wereld Bloeddonordag, organiseerde Rode Kruis-Vlaanderen een bloedinzameling op het festivalterrein van Rock Werchter. De organisatie wil daarmee alle donoren die ooit al bloed gaven bedanken door hen de kans te geven om bloed te geven op een unieke locatie.

Tegelijk vraagt het Rode Kruis aandacht voor zijn nieuwe campagne. "Elk jaar opnieuw komt de bloedvoorraad tijdens de zomer onder druk", legt Marjolein Van daele, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen uit. "Daarom roepen we de Vlamingen op om één van onze Zomerhelden te worden en anderen een zorgeloze zomer te bezorgen. Dat kan heel eenvoudig door bloed of plasma te komen geven."

Drukke zomer...

Elk jaar opnieuw ondervindt de bloed- en plasmavoorraad moeilijkheden tijdens de zomermaanden. En daar zijn verschillende redenen voor. De zomer is traditioneel een drukke periode voor iedereen: vakantietijd, festivals, familie-uitjes ... Bloed of plasma geven komt niet helemaal onbegrijpelijk op een minder prominente plaats.

Trouwe donoren slaan hun vaste afspraak al eens over en daarnaast kunnen vakantiebestemmingen (zelfs binnen Europa) ervoor zorgen dat je een tijdje niet mag doneren. "Wie in gebieden komt waar de tijgermug leeft, mag bijvoorbeeld een tijdje geen bloed geven", legt Van daele uit.

"Die mug kan immers drager zijn van het West-Nijlvirus, dat vooral voor mensen met een zwakker immuunsysteem schadelijk kan zijn." We kunnen dus rekenen op veel minder donaties dan tijdens het schooljaar. Het aantal mensen dat bloed of plasma geeft daalt, maar het aantal mensen dat het nodig heeft niét.

Met een vrolijke, zomerse campagne wil Rode Kruis-Vlaanderen de Vlaming bewust maken van het belang van bloed en plasma geven én hen goesting doen krijgen om hetzelfde te doen. Precies voor die mensen voor wie bloed of plasma van levensbelang is, ook en vooral tijdens de zomer.

... zonder zorgen

Rode Kruis-Vlaanderen trapte zijn zomerse campagne dan ook op een wel héél symbolische locatie af: de festivalweide van Werchter. Niet minder dan 320 nieuwe en gekende donoren gaven er bloed met zicht op de weide, waar over twee weken kleppers als Muse, The Cure, Florence + The Machine maar ook Angèle, Tourist LeMC en Zwangere Guy staan.

Elke bloeddonatie is een zorg minder voor een patiënt die het bloed nodig heeft. "Samen met onze donoren zorgen we dus voor een zorgeloze zomer – voor iedereen", aldus Van daele.

Naar aanleiding van Wereld Bloeddonordag én de te verwachten druk op de voorraad, opent het Rode Kruis morgen, op zaterdag 15 juni, alle 11 donorcentra in Vlaanderen.

Donoren die tijdens de werkweek maar moeilijk een gaatje vinden om te komen doneren, krijgen de kans om deze zaterdag letterlijk het beste van zich zelf te geven. Waar in Vlaanderen je bloed of plasma kan geven op zaterdag vind je via www.rodekruis.be/zaterdagopening.