Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Wereld verliest oorlog tegen drugs"

De wereldwijde strijd tegen drugs mislukt. Dat zegt een hooggeplaatst internationaal panel. De experts raden onder meer aan om cannabis te legaliseren, zodat georganiseerde misdaad ontmoedigd wordt.

Het panel, met onder meer voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, de Griekse premier George Papandreou en een aantal voormalige presidenten, dringt erop aan om drugs op een andere en minder strenge manier aan te pakken. 'Het is tijd om een taboe te doorbreken', stelt de Colombiaanse president Cesar Gaviria.

'De oorlog tegen drugs is mislukt, met verregaande gevolgen voor individuen en voor hele gemeenschappen', staat in het rapport van de Global Commission on Drug Policy. Meer mensen gebruiken drugs, er zijn meer georganiseerde bendes en er is veel geld verspild, luidt het. 

De 19 leden adviseren regeringen om 'te experimenteren met de legalisatie van drugs', en dan met name van cannabis. 

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijken naar schatting wereldwijd 250 miljoen mensen drugs te gebruiken, iets minder dan een tiende van hen als 'verslaafd'. Er zijn ook miljoenen mensen betrokken bij de teelt, de productie en de distributie van de middelen.

Het rapport pleit ervoor om druggebruik niet te veel in de hoek van de criminaliteit te duwen, maar eerder hulp te bieden aan wie het nodig heeft. De landen die toch willen investeren in een strengere aanpak, moeten focussen op de gewelddadige criminele bendes en grootschalige distributeurs, niet op de kleine gebruikers. Voor die laatste zouden slechts kleine straffen moeten worden opgelegd, aangezien ze 'geen gangsters' zijn. 

Volgens een rapport zorgt een minder hardhandige strijd niet voor een significante stijging van druggebruik. 

De Verenigde Staten hebben al laten weten dat ze het rapport misleidend vinden. 'Als we drugs meer beschikbaar zouden maken, dan zal het moeilijker zijn om onze gemeenschap gezond en veilig te houden', aldus de woordvoerder van de belangrijkste anti-drugscel van het Witte Huis. Volgens de VS - die in het rapport slechte cijfers krijgen - is het druggebruik onder Amerikanen gedaald.


Bron : Belga

Deel dit artikel