De eerste naam die de organisatoren van het Herentalse Na Tour-criterium op de deelnemerslijst 2013 noteren, is meteen ook de nummer 1 van het wielrennen : wereldkampioen Philippe Gilbert. Daarmee komt voor de tweede keer een regerend wereldkampioen aan de start van het Herentalse criterium. 

“We hoopten natuurlijk dat Philippe Gilbert zou winnen in Luik-Bastenaken-Luik”, verklaart voorzitter Charles Van de Wouwer. “Dan konden we vandaag aankondigen dat we een wereldkampioen én een winnaar van een klassieker wisten te strikken voor Herentals Fietst. Al blijven we natuurlijk megatrots dat we nog eens een regenboogtrui aan de start krijgen. We hadden dat in 2006 al een eerder. Toen was dat die andere Belgische topper, Tom Boonen. We kunnen er dus mee pronken dat wij er, sinds ons ontstaan 9 jaar geleden, in geslaagd zijn om elke Belgische wereldkampioen aan de start te krijgen. “

Het zal de tweede keer zijn dat Philippe Gilbert aan de start komt van het Herentalse Na-Tour criterium. In 2011 won Gilbert in de nationale 3-kleur het Na Tour-criterium. “We zijn benieuwd of hij een tweede keer op onze erelijst zal komen”, zegt de voorzitter. “Wat we wel weten, is dat Gilbert hier graag rijdt. Hij weet de gezellige sfeer van deze koers in het centrum van de historische hoofdstad van de Kempen écht te smaken. Ook het enthousiaste kennerspubliek is voor hem een meerwaarde als renner.”

Voor de verdere samenstelling van de affiche is het nu verder rondkijken. “Vooral hard werken om ons budget rond te krijgen”, klinkt het nuchter bij PR-verantwoordelijke Bart Timperman. “We willen ons evenement gratis houden. Wat niet evident is in crisistijd. We hopen dat de komst van Philippe Gilbert onze sponsors en de ondernemers in de buurt er van overtuigt dat ze er bij moeten zijn. We hebben nog wel wat VIP-tafels ter beschikking van sponsors.  We zijn overigens ook steeds op zoek naar grote partners. Wie weet vinden we nog een titelsponsor die zijn naam aan ons evenement wil linken. Zoals we onze bedrijvenkoers al omdoopten tot de ‘AG-Insurance trofee’, zouden we dan kunnen gaan voor het ‘Firma- X-criterium. Als dat ons zou lukken, kunnen we zeker weer voor een topaffiche gaan. Want die willen we voor het criterium op donderdag 25 juli én het volksfeest op vrijdag 26 juli.”

“In de eerstkomende weken zullen we vermoedelijk geen nieuwe namen meer bekendmaken”, besluit Charles Van de Wouwer. “Bijna alle contracten worden afgesloten tijdens de Ronde van Frankrijk zelf. Al zullen we natuurlijk vooraf niet gaan lopen als we goede contacten kunnen leggen. Maar als organisatie hebben we nu andere katten te geselen. Het financiële, maar ook alle andere organisatorische elementen zorgen nu voor drukke dagen. Er zijn de inschrijvingen voor de bedrijvenkoers die binnenlopen, we zoeken nog nieuwe vrijwilligers, we hebben de contacten en contracten met artiesten voor Herentals Feest, enzovoort. Eind deze maand zitten we ook weer aan tafel met de Herentalse horeca om het verhaal van onze samenwerking via eventbekers weer op punt te zetten. Veel werk voor onze vrijwillige bestuurders. Maar als je weet dat de wereldkampioen uw evenement apprecieert, krijg je meteen weer nieuwe energie.”