U bent hier

Werfthouse Rock II: een swingend afscheid

Geel
19.08.2016 - 17.38u
Door: Herman Gezelle

Op zondag 28 augustus is er Werfthouse Rock in Geel, een festival met top-performers van ver en dichtbij, georganiseerd naar aanleiding van het afscheid van Dis en Martine Van Eyck als uitbaters van café De Werft. Het wordt gegarandeerd gezellig, het programma is geweldig goed en alles is geheel gratis. Wat wou u nog meer?

Café De Werft, de 'pub' van het gelijknamige cultuurcentrum, wordt al vanaf het prille begin uitgebaat door Dis Van Eyck en zijn vrouw Martine. Tweeëntwintig jaar hebben ze daar hun hart en hun ziel in gelegd, maar nu is voor hen de tijd van gaan gekomen.

In een vorig leven was Dis o.a. de man die de triatlon van Geel gouden jaren bezorgde, maar hij was ook de pionier van het Geelse festivalwezen. Vanaf 1989 organiseerde hij vijf edities van Geelhouse Rock in Bel, waardoor een resem rockgoden (Willy Deville, Rory Gallagher, The Scene, Axelle Red,...)

Geel beter leerden kennen en vice versa
De naam van het evenement van zondag 28 augustus is al een tweede knipoog naar dat roemruchte verleden, want twee jaar geleden, toen Dis en Martine 20 jaar achter de Werft-tap stonden, was er al een kleinschalige eerste editie. Nu is het de laatste, en dus mocht het iets meer zijn. Werfthouse Rock II brengt tussen 15 en pakweg 23 uur zeven acts op het podium, en wel de volgende!

The Hi-Ho's (15.00 – 15.45)

Meteen de beuk erin met de Hi-Ho's. Dit trio maakt sinds 2005 de podia onveilig en staat voor joie de vivre die zijn energie put uit rootsrock, surf en rockabilly. Met de in Geel niet onbekende zanger en gitarist Howling Jeff (Groenen), drummer Smiling Paul en den Torre Big Bas (contrabas en backing vocals) spelen ze in de meest compacte samenstelling waarmee je rock 'n roll kunt brengen. De Hi-Ho's staan garant voor bruisende optredens, waarbij je ongehinderd uit de bol kan gaan om een danske te placeren.

Mary and the Girl (16.10 – 17.15)

Ook Mary and the Girl heeft met Marie Haest (zang) en Peter Ooms (gitaar) een ferme scheut Geel in zijn voor de rest Herentalse samenstelling. De groep begon zich in 1987 een weg in het rockcircuit te banen met eigen songs, een specifieke sound en een sterke livereputatie. In 1994 gaven ze hun laatste optreden, maar vorig jaar was er een reünie-optreden met de oorspronkelijke bezetting en met heel veel succes. Dat smaakte naar meer en inderdaad: als Marie Haest, Peter Ooms, Paul Van Peer (keyboards), Dirk Huysmans (bas), Guy Huysmans (drums), Anne Ooms, Nele Ooms en Bert Geeraerts (backings) aan hun 'best of' beginnen, dan gebeurt er iets héél moois.

Marry me and the Hillbillies (17.40 – 18.45)

In het geval van Marry me and the Hillbillies kunnen we ondertussen al met recht en reden van een fenomeen spreken. Met hun mix van southern rock, blues en country, gecombineerd met hun ontstuitbare neiging om de pipo uit te hangen, hebben ze op korte tijd een schare die hard fans opgebouwd. Toch betreft het hier eigenlijk een gelegenheidsproject, want de groep bestaat uit muzikanten die doorgaans bij andere bands spelen.

De kern van dit merkwaardige combo (Stijn Van Turnhout, Bert en Erik Thijs) bestaat zelfs uit de volledige Nootoplossing. Bert Cluyts, Willem Roodhooft en Ruben Vermeulen zijn vrienden, die ze in bands als Tim's Blues Combo, The Blues Others en The Continental Radial Band leerden kennen. Getooid met een salopet, cowboyhoed, boots en omhangen met welbesnaarde gitaren geven ze er een hillbilly-lap van jewelste op en trakteren ze je op hun favoriete, maar niet alledaagse covers.

Frank Ermgodts, Barbara Dex, Chris Thompson & Band (19.20-21.00)

Vakmanschap en meesterschap bij het vallen van de avond. Frank Ermgodts kennen we nog als zanger van The Popgun, waarvan hij met Patrick Nicasy de kern uitmaakte. Van 1985 tot begin de jaren '90 blonk de groep uit met intelligent gemaakte en fenomenaal gezongen up-tempo popmuziek, die tegelijk een romantisch en melancholisch kantje had.

Hun door Jean Blaute geproducete album Table Swimming (1992) is eigenlijk een klassieker, maar de band brak (internationaal) niet door. Wie heimwee heeft naar de stem van Frank Ermgodts, wordt op Werfthouse Rock echter op zijn wenken bediend.
Ermgodts zit in een act met Barbara Dex, al jaren - zonder twijfel - een van onze beste zangeressen. Barbara staat trouwens al even lang aan de Vlaamse top als Dis en Martine aan de tap van café De Werft hebben gestaan. Ze onderscheidt zich met haar prachtige stem, maar ook met haar brede stijlpallet. Dat bewijzen haar negen albums met Nederlandstalige parels, gospelnummers en stevige country-rock.

Straks zal ze met het jazzy en loungy 'Dex, drugs en rock & roll' (en met Buscemi, ofte top-deejay Dirk Swartenbroekx) de Vlaamse theaterzalen aandoen en dezer dagen steelt ze de show in het musicalspektakel 'Albert I' in Westerlo, maar op 28 augustus staat ze voor een onuitgegeven set op het podium van Werfthouse Rock II.

Daar heeft ze naast Frank Ermgodts nóg goed gezelschap. De Britse wereldburger Chris Thompson kennen we allemaal zonder te weten wie hij is. Hij tekende namelijk voor 'Blinded by the light", van Manfred Mann's Earth Band (1976). Sindsdien heeft deze zanger-gitarist altijd goede muziek gemaakt (en met 's werelds beste rockmuzikanten gewerkt) zonder al teveel in de kijker te lopen. Hij tourde met zijn geweldige band pas in Scandinavië, waar hij een show deed met o.a. Bonnie Tyler (It's a Heartache). Met Barbara Dex worden er zeker ook gensters geslagen!

Moodcollector (21.30 – 22.30)

Feest, fiësta, party-time... voor minder doet Moodcollector het niet. Hoewel uit de Kempense zandgrond getrokken, brengen ze ska, reggae en andere opzwepende dansmuziek van de bovenste plank. Een tropische mengeling die gegarandeerd tot een feestje leidt.

Ze doen het met songs van eigen maak, vol zon en zomer, met aanstekelijke zanglijnen, onweerstaanbare grooves en supervette blazersmelodieën. Met o.a. vijf Dill-brothers van weleer hebben ze de stiel geleerd op ontelbare Vlaamse festivalpodia, in talloze feesttenten en concertzalen. Een Moodcollector-avond eindigt dan ook steevast met losgewerkte dansspieren, bezwete bovenlichamen en enthousiaste feestvierders. Niemand gaat naar huis zonder 'a good mood'!

Voor het hele gezin

Al bevat de affiche geen Mega Mindy's of andere K3's, toch denkt Werfthouse Rock ook aan de kinderen. De hele namiddag kunnen zij terecht bij allerlei leuke dingen zoals grime, clown Huzzy en ander plezant vermaak. Voor de rest mag je je die zondagnamiddag aan het ongedwongen, gezellige sfeertje verwachten dat café De Werft altijd heeft gekenmerkt.

Voor een hapje en een drankje is er gelegenheid à go-go, en je komt er gegarandeerd een boel bekenden tegen. Het festival vindt plaats op het plein tussen het cultuurcentrum en het stadhuis, maar bij overdreven Belgisch weer, zal het binnen te doen zijn. Zoals gezegd: inkom wordt er niet gevraagd, Werfthouse Rock II is er eentje 'van het huis'.

En dan valt het doek over een intense, maar boeiende periode voor Dis en Martine Van Eyck. De laatste zal het licht uit doen na tweeëntwintig intense jaren, en na een prachtige, muzikale laatste dag. Kom er mee van genieten op Werfthouse Rock!

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto