In het natuurgebied de Heiberg in Herentals startte Natuurpunt met werken om het leefgebied van heidesoorten te herstellen. Dit gebeurt op vier verschillende manieren.

Door het aanleggen van open plekken om heide een kans te geven, door het afbreken van weekendverblijven, door het herstellen van een historische roggeakker en door de aanleg van een hakhoutzone.

Door het verwijderen van opslag en de strooisellaag krijgen oude heidezaden opnieuw de kans om de kiemen. Dit doen we door een open plek aan te leggen waarbij heel wat inheemse bomen gespaard blijven.

Die zijn ideaal als zangpost voor een nachtzwaluw of boompieper. Insecten kunnen bijtanken op de aanwezige sporken en struikhei, terwijl levendbarende hagedissen zonnen op het dood hout.

Op de locatie van een voormalig weekendverblijf verwijderen we de laatste restanten van de bouwval en tuinaanplanten. Nadien vormen we die zone om naar een mantelzoom, dit is een geleidelijke overgang van de heide naar het bos. In de talloze warme en windluwe hoekjes daar genieten insecten van de zon of laven zich aan de nectar van sporken en braam.

We herstellen Kempische cultuurhistorie. Overal in de Kempen vond je vroeger roggeakkers. Rogge was vanouds het broodgraan in de Kempen en zaaide men in de nazomer.

Tussen het rogge vond je heel wat typische kruiden zoals korensla, akkerviooltje en klein tasjeskruid. Nu die winterroggeakkers verdwenen zijn, hinken ook enkele van de typische akkersoorten op hun laatste benen. Daarom herstelt Natuurpunt een kleine roggeakker.

Tot slot leggen we naast de spoorweg een hakhoutzone aan. Zo voorkomen we dat er bij stormwind bomen op het spoor belanden.

Die omvormingen zijn niet enkel van belang voor de biodiversiteit. Door de omvorming van naaldhout naar loofhout of heide zorgen we er ook voor dat er meer neerslag kan insijpelen. Zo worden grondwaterreserves aangevuld.

De werken kaderen in Interreg Prowater. Dit grensoverschrijdende project zal de komende vier jaar projecten uitvoeren in Vlaanderen, Nederland en Engeland die ons beter moeten wapenen tegen droogte en overstromingen.

PROWATER staat voor 'Protecting and restoring raw water sources through actions at the landscape scale'. Het wordt uitgevoerd met steun van de Vlaamse Overheid en de Europese Commissie.

Foto Kevin Feytons