U bent hier

Werken academie van start

Heist op den Berg
18.05.2018 - 13.01u
Door: Lex Verellen

Het gemeentebestuur gunde de opdracht voor de verbouwing en uitbreiding van de academie. De voorbereidende werken zullen weldra starten.
De gebruikers van de academie staan centraal in dit bouwproject.

Dit zowel in de uitwerking van het ontwerp als in het streven naar een veilige omgeving voor al die gebruikers en iedereen in de omgeving ervan.

Het concrete bouwproject

Het project van de academies geeft een antwoord op de nood aan uitbreiding en optimalisatie van de site door enerzijds in te zetten op de verbetering van de circulatie en anderzijds zo nauw mogelijk aan te sluiten met het bestaande gebouw.

Het centrale gebouw wordt opgeknapt en opengewerkt als inkom- en exporuimte en zal alle gebouwen met elkaar verbinden. De openheid van dit inkomgebouw werkt mee aan de transparantie in de routing doorheen de lokalen.

Een ruime, polyvalente zaal onder de binnentuin maakt het mogelijk een extra amfitheater te creëren op het dak ervan; een publiek groen plein, dat ook als evenementenplein en voor buitenvoorstellingen gebruikt kan worden en dat aansluit bij het openbaar domein.

Men kan dus zowel van de zijde Oude Godstraat als vanuit dat nieuwe binnenplein aan de Hof van Riemenstraat de site van de academies bereiken. Een brede fiets- en voetgangersdoorgang verbindt beide straten met elkaar door het binnenhof.

De academies worden zo uitgebreid met zo'n 2.600 m², goed voor voldoende lokalen voor diverse lessen muziek en woord met de nodige accommodaties en aandacht voor akoestiek, en grote, hoge ateliers voor de beeldende kunsten. Daarnaast wordt een grote polyvalente ruimte gebouwd voor voorstellingen van muziek, woord en dans.

Wijzigingen verkeerssituatie Oude Godstraat en omgeving

De werken die weldra starten, zullen al een grote impact hebben op de verkeerssituatie in de omgeving van de academie.

Het bouwproject van de academie vereist grote kraanwerken. Om het nodige materiaal ter plaatse te krijgen en om de klasunits te installeren, wordt de Oude Godstraat volledig afgesloten op 28 en 29 mei en van 12 tot en met 15 juni.

De tijdelijke klaslokalen in de vorm van modulaire units worden verplaatst naar de voorzijde van de academie, in de Oude Godstraat. Door deze ingreep verandert de verkeerssituatie in deze straat, tussen de kruispunten met Bergop en Frans Coeckelbergsstraat en met Herentalsesteenweg.

Omdat de klasunits een gedeelte van de rijbaan innemen, versmalt de berijdbare zone van de Oude Godstraat. Vanaf 30 mei is hier enkel nog eenrichtingsverkeer mogelijk. Vanuit Herentalsesteenweg kan men nog richting Bergstraat rijden.

Door deze ingrepen wijzigt de voorrangsregel op het kruispunt Frans Coeckelbergsstraat en Oude Godstraat. De vaste voorrang van rechts wordt opgeheven tijdens de duur van de werken. Leopoldlei en Frans Coeckelbergsstraat worden voorrangswegen.

De wegversmalling in de Frans Coeckelbergsstraat wordt ook verwijderd. Dit is nodig om de doorstroming in deze straat tijdens de duur van de werken in de Oude Godstraat te garanderen.

Er komt een kleinschalige kiss & ride-zone in de Oude Godstraat, tussen de klasunits en café Den Hosp. Het gaat om een beperkt aantal plaatsen, waar leerlingen kunnen gebracht en opgehaald worden. Wie wil parkeren in de buurt maakt best gebruik van de parking Hof Van Riemenstraat, parking KTA (Frans Coeckelbergsstraat) of parking Kerkplein (parkeerduur beperkt tot 30 minuten).

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto