Vanaf maandag 5 augustus voert NV De Scheepvaart werken uit aan de brug van de E34 over het Albertkanaal in Oelegem (Ranst). Het Agentschap Wegen en Verkeer wijst de weggebruikers op de tijdelijke hinder die daarmee gepaard kan gaan. Vanaf 11 augustus wordt tijdelijk één brughelft afgesloten en moet het verkeer in beide richtingen over de andere brughelft rijden op vier versmalde rijstroken. In de week van 5 augustus zal het verkeer nog geen hinder ondervinden, omdat NV de Scheepvaart tijdens de eerste week alleen onder de brug werkt, dus buiten de rijweg.

Project van NV De Scheepvaart

De werken zijn een project van NV De Scheepvaart. Die is bezig met het aanpassen van de doorvaarthoogte van alle bruggen over het Albertkanaal aan de Europese norm van 9,10 meter. Op die manier kunnen containerschepen met vier lagen containers voorbijvaren en kunnen ook grotere kustschepen het Albertkanaal gebruiken. 

De doorvaarthoogte van de brug in Oelegem bedraagt momenteel op het laagste punt slechts 6,45 m. Daarom wordt ze verhoogd met 2,65 m zodat over de volledige breedte van het kanaal onder de brug de vereiste 9,10m gehaald wordt. De pijlers en de landhoofden onder de brug worden opgehoogd en de toegangshellingen naar de brug aangepast.

Tijdelijk brughelft afgesloten

De brug van de E34 in Oelegem is opgebouwd uit twee kokerbruggen los van elkaar (één kokerbrug bestaat uit twee kokers). Daardoor kan NV de Scheepvaart gefaseerd werken, zodat de verkeershinder tot een minimum beperkt blijft.

De brughelften zijn voldoende breed en voldoende sterk om tijdelijk vier versmalde rijstroken over één brughelft te laten passeren. Via tijdelijke doorsteken op de middenberm wordt het verkeer voor en na de werfzone op het andere rijvak gebracht. Daar beschikt elke rijrichting dan over twee versmalde rijstroken. Plaatselijk wordt daarvoor de wegverharding verbreed. De verbreding in de richting van Nederland wordt na het einde van de werken weer opgebroken. In de richting van Antwerpen blijft de verbreding behouden om ingericht te worden als pechstrook naast de bestaande busrijstrook. 

Om de veiligheid van de weggebruikers te garanderen worden de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen en worden de nodige omleidingen, signalisatie, snelheidsbeperkingen en verkeersborden geplaatst.

Duur van de werken

De werken voor de verhoging van de brug in de richting van Antwerpen starten op 5 augustus 2013 en duren wellicht tot maart 2014. De uitvoeringstermijn bedraagt 120 werkdagen. De werken voor de verhoging van de brug in de richting van Nederland, die even lang zullen duren, starten vermoedelijk in april 2014.