In de afgelopen jaren waren veel werkgevers terughoudend in het zoeken naar technisch talent over de landsgrenzen heen. Maar de Covid-19 pandemie deed professionals en organisaties beseffen dat werklocatie geen topprioriteit meer is.

Door de mogelijkheid te bieden om op afstand te werken, kunnen werkgevers nu de beste kandidaat op de markt selecteren, ongeacht waar hij of zij gevestigd is, volgens de Robert Walters Salary Survey van 2021.

Julide Tunali, Senior Manager bij internationaal rekruteringsspecialist Robert Walters, deelt haar verwachtingen over de arbeidsmarkt voor engineering, supply chain, healthcare & life sciences professionals in 2021.

Hogere verwachtingen

In 2020 vonden sommige organisaties het moeilijk om nieuwe medewerkers aan boord te halen, enkel op basis van een videogesprek met potentiële kandidaten.

Julide: "We merken dat organisaties steeds vaker de voorkeur gaven aan een permanente rekrutering boven de snelle oplossing van het binnenhalen van een interimaris.

Dit zorgde ervoor dat hiring managers veeleisender waren, meer tijd nodig hadden om de perfecte fit te vinden en het hele rekruteringsproces vertraging opliep, wat soms resulteerde in het verlies van de geprefereerde kandidaat in de laatste fase van het sollicitatiegesprek.

Open voor talent over de grenzen heen

"België is altijd een land geweest waar het ontbrak aan technische expertise op het gebied van productie, supply chain, IT en life sciences. De plotselinge toename van het werken op afstand heeft professionals en organisaties doen inzien dat de locatie van de werkplek niet langer een primaire focus is.

Senior manufacturing en supply chain professionals die ter plaatse aanwezig moeten zijn in de productiesite worden voornamelijk gerekruteerd uit het land waar de productiesite zich bevindt. Maar senior technische commerciële mensen zijn bijvoorbeeld perfect in staat om hun team op afstand te leiden."

Hoewel fysieke aanwezigheid belangrijk en ideaal is, stelt de mogelijkheid om op afstand te werken werkgevers in staat om de perfecte kandidaat te kiezen, ongeacht waar hij of zij is gevestigd.

"Video-interviews bleken een goed alternatief te zijn voor face to face gesprekken en ik denk dat dit ook de komende maanden een belangrijk onderdeel zal blijven van het rekruteringsproces".

Op termijn zullen de standaard cv's verder worden ondersteund door korte video's waarin kandidaten zich presenteren aan hun toekomstige werkgever.

2021 zal voor veel organisaties een jaar van voorzichtigheid zijn. Zij zullen zich vooral richten op het aanwerven van de beste technische professionals op de markt die blijk geven van flexibiliteit, wendbaarheid en veerkracht.

"Organisaties zullen mogelijk minder mensen in dienst nemen, maar hen meer verantwoordelijkheden geven. Dat betekent dat de managers of directeuren op de werkvloer ook verschillende functies zullen moeten kunnen vervullen wanneer dat nodig is."

Flexibiliteit

"De titel Ingenieur dragen of technisch sterk zijn alleen is niet langer voldoende in de huidige markt en deze crisis benadrukt dit nog meer. De huidige arbeidsmarkt vraagt om flexibel talent.

De ingenieurs van de toekomst moeten een commerciële houding kunnen aannemen. R&D-professionals dienen een echte marketingmentaliteit te hebben en succesvolle supply chain managers moeten vertrouwd zijn met digitalisering."

Hogere salarissen voor technische professionals in strategische functies

Terwijl de salarissen voor de hogere managementfuncties in 2021 stabiel zullen blijven, verwachten we dat de salarissen voor de mid-level projectmanagement-functies zeker zullen stijgen.

De voor de hand liggende reden is het gebrek aan technisch sterke engineering professionals die accepteren om strategisch te werken in projecten zonder people management.

"Over het algemeen vereist dit soort functies, of het nu gaat om engineering, onderhoud, R&D, supply chain of procesverbetering, een zekere mate van ervaring en is de markt tot nu toe overgestapt op een interim aanpak.

Vandaag opteert men echter opnieuw meer voor een permanente aanstelling, wat resulteert in salarisverhogingen. Daarnaast verwachten we dat ook de salarissen van de mid-level managers op de werkvloer zullen stijgen, omdat ze nog steeds operationeel actief zijn én tegelijkertijd een team aansturen."