Natuurpunt start met werken in de Visbeekvallei om het oorspronkelijk heidelandschap te herstellen. De werken zullen ook voor nieuw leefgebied zorgen voor de bedreigde populatie adders in het gebied.

“In de Visbeekvallei komt nog één van de drie overgebleven adderpopulaties voor in Vlaanderen,” zegt Werner Van Hove van Natuurpunt. “Door de heide uit te breiden, zorgen we ervoor dat deze prachtige dieren nieuwe kansen krijgen.”

De populatie adders in de Visbeekvallei bestaat uit nog slechts een veertigtal individuen. De adder is bedreigd omdat de heide helemaal ingekrompen is. Daarom worden de laatste jaren door Natuurpunt, de gemeente Lille en het Agentschap voor Natuur en Bos grote inspanningen gedaan om hun leefgebied uit te breiden.

Om de heide uit te breiden zijn graafwerken gestart in de Visbeekvallei aan de Visbeekdries. Uit analyses is gebleken dat er veel meststoffen in de bodem zitten, als gevolg van intensieve landbouw uit het verleden. Dat bemoeilijkt het herstel van de heide. De percelen zullen daarom tussen 10 en 35 cm afgegraven worden tot op het schrale zand. Verder wordt er ook zand aangebracht om een duin te herstellen die was weggeduwd in het moeras.

Uit archeologisch onderzoek dat afgelopen winter is uitgevoerd, blijkt dat het oorspronkelijk landschap bestond uit heide, met her en der een boom. Dit is het landschap dat dankzij de werken hersteld zal worden.

Na de werken wordt er heidemaaisel van natuurgebieden in de buurt opgebracht omdat er geen zaden meer in de ondergrond zitten. Hierdoor zal er binnen de vijf jaar een prachtige heide ontwikkelen. Langs de percelen loopt een wandelpad zodat wandelaars de werken kunnen volgen en hopelijk snel kunnen genieten van heide.

De werken kaderen in het Europese natuurherstelproject LIFE Visbeek. Om de bedreigde natuur van de Visbeekvallei te beschermen krijgt Natuurpunt van 2010 tot 2014 Europese subsidies via het milieufonds LIFE+. Dat is het Europese instrument dat onder meer projecten financiert om het Natura 2000-netwerk van topnatuurgebieden te verbeteren.

Foto adder : Christoffel Bonte