De werken aan de vistrappen op de rivier Aa starten begin 2015. Dat heeft Minister Schauvliege geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes (CD&V). De bekkentrappen komen ter hoogte van de vier klepstuwen.

De planning is dat in januari 2015 de terreinen in bezit zijn van de Vlaamse Milieumaatschappij. Gezien het veelvuldige voorafgaand overleg wordt uitgegaan van een minnelijke aankoop.

Met het aanleggen van zogenaamde vistrappen voert de Vlaamse regering een duurzaam herstelbeleid voor de visfauna. Constructies zoals stuwen, watermolens, sluizen, duikers en bodemplaten onder bruggen verdelen het waterlopennetwerk in aparte trajecten. Deze verschillende constructies zorgen vaak voor een verval, een te hoge stroomsnelheid of een te ondiepe waterlaag. Zo belemmeren ze vissen tijdens hun verplaatsing tussen potentiële leefgebieden. Daardoor zijn veel vissoorten in Vlaanderen bedreigd of verdwenen. Een duurzaam herstel van onze visfauna vraagt naast een verbetering van de waterkwaliteit ook een herstel van vrije migratie en het voorzien van geschikte habitats.

Ward Kennes: “ Zo werd in 2012 een vistrap aangelegd aan de stuw achter de watermolen op de Kleine Nete in Kasterlee. Hiermee werd het laatste overblijvende vismigratieknelpunt op de Kleine Nete opgelost, één van de meest natuurlijke waterlopen in Vlaanderen. Het opheffen van deze barrière komt de hele vispopulatie op de Kleine Nete ten goede. Ondertussen zijn daar niet minder dan twintig soorten geteld.”

Over de vistrappen op de Aa werd recent werd een laatste overleg gepleegd met alle partijen, zodat het ontwerp definitief kan worden afgewerkt. Eerstdaags wordt de bouwaanvraag ingediend. Ook de aanbesteding gebeurt nog dit jaar. Volgens de eerste ruwe schatting zullen de werken 800.000 euro kosten.