Bij de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdzorg De Kempen in Mol heeft het personeel dinsdag zoals aangekondigd twee uur lang het werk neergelegd.

De medewerkers zien volgens het vakbondsfront de jeugdzorg in het algemeen kampen met structurele problemen zoals wachtlijsten en een gebrek aan vervolghulp voor meerderjarig geworden jongeren. Ook maken ze zich zorgen over de "geforceerde ombouw" van De Kempen in een gemengde campus.

Het agentschap Jongerenwelzijn had maandag aangekondigd in overleg te willen gaan met personeel en vakbonden, maar toch lijken er nog verdere acties in de maak. "Bij het personeel dat vandaag aanwezig was, is de bereidheid groot om over te gaan tot een 24 urenstaking", zegt secretaris Jan Van Wesemael van ACOD Overheidsdiensten. "Donderdag zitten we met minister Jo Vandeurzen samen over een andere kwestie, maar we zullen hem daar inlichten over de stakingsplannen.

Mogelijk is het al voor volgende week. Ik sluit ook niet uit dat andere instellingen nog zullen aansluiten, want heel wat problemen zijn niet beperkt tot Mol. We verwachten dat de minister de kwestie ter harte zal nemen."

Van Wesemael benadrukt dat de actie van dinsdag er niet alleen kwam in het belang van het personeel, maar ook van de opgevangen jongeren. Volgens de vakbonden is het gemengd maken van de instelling ondoordacht gebeurd en onvoldoende voorbereid.

"Maar ook het gebrek aan opvolging voor jongeren die 18 worden, is zorgwekkend", zegt Van Wesemael. "We vrezen voor nog gevallen zoals Jordy, de jongen die, nadat hij zijn instelling had verlaten, op straat belandde en overleed." (BELGA)