Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Westelse scholen De Springplank en Het Lo geven de aftrap voor hun Groene Oase

Groenoase provincie

Vandaag gaven de leerlingen van de Westelse basisschool De Springplank (Zoerle-Parwijs) en gemeenteschool Het Lo (Oevel) de aftrap voor de realisatie van een Groene Oase en ontvingen daarvoor een cheque uit handen van gedeputeerde Colson.

Het project Groene Oases van Provincie Antwerpen biedt scholen de mogelijkheid om investeringskosten voor een groene speelplaats terugbetaald te krijgen.

Project Provincie Antwerpen

“Maak van je speelplaats een groene oase.” Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen binnen Provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen.

Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen”, verheldert gedeputeerde Mireille Colson. “De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.

Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

Mooie inspanningen vanuit de gemeente

Ook gemeente Westerlo draagt de Groene Oases een warm hart toe door middel van een mooie bijdrage in het onthardingsproces. “Wij verlenen graag onze medewerking voor deze initiatieven vanuit onze technische dienst. Het grotere kraan- en grondwerk, nemen we voor onze rekening. Hopelijk zullen er nog andere scholen volgen in onze gemeente", verduidelijkt schepen voor onderwijs Filip Verrezen.

Schepen voor klimaat Clyde Tai-Apin staat die boodschap bij: “Zo maken we de speelplaatsen meer bespeelbaar en dragen we bij tot de mentale en fysieke gezondheid van de leerlingen.”

Voor Het Lo en De Springplank is dit een mooie opsteker. Hierdoor kunnen de Westelse scholen het budget gebruiken voor nog meer vergroening. De speelplaats van SILA Westerlo kreeg eerder dit jaar een opknapbeurt. Er staan nog drie Westelse scholen in de pijplijn.

Vergroenen en moestuinieren voor het Lo

Gemeenteschool Het Lo Oevel nam een cheque in ontvangst van € 14.500 voor hun Middelgrote Oase. Directeur Nancy Vandewouwer: “We misten de expertise om tegels er zelf uit te wippen en gaan daarom samen met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete aan de slag met een masterplan. De leerlingen van het vijfde leerjaar zullen alvast helpen met het maken van maquettes.”

Verder staan er heel wat struiken, hagen, een tiental bomen en moestuinbakken op de planning. “We hebben een paar enthousiaste ouders met kennis van zaken die onze leerlingen zullen helpen bij het kweken van hun eigen groenten”, concludeert de directeur.

De Springplank neemt een sprong vooruit

In de basisschool De Springplank staan de leerlingen te popelen om aan de slag te gaan. Na de ontvangst van een cheque van €24.000 zijn zij begonnen met het lichten van de eerste dallen op hun vertrouwde speelplek.

Lid van het oudercomité en trekker van het vergroeningstraject Jan Tiri is lovend over de brede samenwerking: “Dit project kon enkel tot stand komen dankzij het enthousiasme van de school en leerlingen, maar ook dankzij enkele professionele blikken zoals die van de provincie, de gemeente, het Regionaal Landschap en de architecte die ons hielp bij het ontwerp van het plan.”  

De school wil tegen september de grondwerken hebben afgerond zodat het terrein helemaal plantklaar staat.

De voordelen van vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn."  Foto's Tom Cornille/N.

Groenoase provincie

Deel dit artikel