Toerisme Westerlo en de Sint-Sebastiaansgilde organiseren op zondag 4 september samen voor het eerst "Westerlo Parelt". Dit is een combinatie van de Rietfeesten, een vaste waarde op de eerste zondag van september en de schilderswandeling die voorheen in de norbertijnenabdij van Tongerlo doorging op de laatste zondag van augustus.

Van 14 tot 18 uur zijn er kunstenaars aan het werk in de tuin van Toerisme Westerlo en op 't Riet. Zij demonstreren diverse kunstvormen. Je vindt er artiesten die tekenen, schilderen, beeldhouwen, boetseren, kalligraferen, juwelen maken.... Zij vertellen je alles over het tot stand komen van hun kunstwerk. De juwelen, schilderijen, beeldhouw- en boetseerwerken, tekeningen enz zijn ook te koop.

Op het Riet zijn er 's namiddags optredens van fanfare Hoop en Vlijt, Die Spelewei, de vendeliers Ansfried, Reuzegom en de Kempische Roffelaars. Westelfolk geeft folkdansinitiatie en je kunt ook boogschieten op de liggende wip. Je kunt er iets drinken en een pannenkoek eten.

In de tuin van Toerisme Westerlo is er ook een gezellig terras met live muziek. Vanuit een vintage caravan serveert Francy lekker Kempense kost: spek met eieren en frikadellen met krieken.

Om 17.30 uur start de pareltjesrace op de Grote Nete. Heb je een stempel van Toerisme Westerlo en van de Sint-Sebastiaansgilde, dan krijg je een parel voor de pareltjesrace. Om 17.30 uur worden alle pareltjes te water gelaten. De vijf pareltjes die als eerste de finish bereiken, krijgen een mooie prijs. Er is een prijzenpot van 500 euro.

Alle activiteiten zijn gratis.

De Sint-Sebastiaansgilde schenkt de opbrengst van de Rietfeesten aan een goed doel.