Vanaf morgen, vrijdag 13 maart, worden alle niet-noodzakelijke activiteiten en evenementen van het lokaal bestuur, verenigingen en organisaties op het grondgebied van de gemeente Westerlo verboden, en dat al zeker tot en met vrijdag 3 april. De woorden 'alle' en 'heel het grondgebied' zijn daarbij niet mis te verstaan!

Activiteiten zoals sportwedstrijden en -trainingen, repetities, eetfeesten, fuiven, toneelvoorstellingen, de wekelijkse woensdagmarkt, outdooractiviteiten, bijeenkomsten van verenigingen en groepen zijn uitgesteld tot deze coronacrisis onder controle is. We vragen ook dat mensen in onderlinge contacten de nodige afstand tussen elkaar houden (1,5 meter) om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

In navolging van de woonzorgcentra en Lokaal Dienstencentrum TerHarte gaan vanaf morgen vrijdag 13 maart tot en met 3 april ook Sportpark De Beeltjens, het zwembad, de bib, projecthuis De Dreef en de Zoerla toe voor bezoekers en klanten.

Het gemeentehuis en de sociale dienst van het OCMW blijven bereikbaar. Neem wel eerst contact op telefonisch of per e-mail, vooraleer je langskomt. Scholen en Kinderclubs blijven tot nader order open, zodat grootouders niet hun kleinkinderen moeten opvangen. Zoiets moet omwille van de leerplicht op hoger niveau geregeld worden.

Ook noodzakelijke dienstverlening zoals het onderhoud van de gemeentelijke infrastructuur, het groen- en wegenonderhoud en de huisvuilophaling zijn gegarandeerd.

Winkels, bedrijven en horecazaken kunnen openblijven zolang er de nodige maatregelen genomen worden om voldoende afstand (1,5 meter) te behouden.

De gemeente Westerlo maakt zich al sinds het einde van de krokusvakantie erg veel zorgen over het welzijn van haar inwoners en medewerkers. Ze wacht ook niet langer op een beslissing van de federale overheid hierover.

De beslissing is een logisch gevolg van het standpunt dat het college van burgemeester en schepenen eerder deze week innam naar aanleiding van een eerste positieve test in Heultje (Westerlo).

Het overleg tussen de gouverneur en de burgemeesters van de provincie Antwerpen gisterenavond en een overleg van het gemeentelijke anti-coronateam met zorgverstrekkers uit onze gemeente heeft dat standpunt enkel nog versterkt.

Dat bleek vanmiddag op een nieuw overleg van het college van burgemeester en schepenen en het anti-coronateam. We betreuren daarbij ook het uitblijven van een federale beslissing en beseffen dat het net over de gemeentegrens er misschien wel anders aan toe kan gaan.

We willen iedereen ook oproepen om erg goed voor elkaar te zorgen en mekaar niet met de vinger te wijzen.

Inwoners kunnen terecht op info@westerlo.be en 014 54 75 75.