U bent hier

Westerlo trekt fors meer geld uit voor culturele verenigingen

Westerlo
22.06.2020 - 20.55u
Door: Mark Jaspers

Op de vorige twee gemeenteraden zijn twee nieuwe reglementen goedgekeurd die een forse verhoging van de subsidiebedragen voor de socio-culturele verenigingen inhouden.

De nieuwe bedragen die aan de verenigingen worden uitgekeerd werden enkele maanden geleden reeds beslist en staan los van de maatregelen die Westerlo nog zal nemen naar aanleiding van de coronacrisis.

Op de gemeenteraad van maandag 22 juni werd een forse verhoging goedgekeurd van het subsidiebedrag voor de jeugdwerkingen van de socio-culturele verenigingen.

De verhoging van €8.000 naar €20.000 per jaar betekent voor vele verenigingen een quasi verdubbeling van het jaarlijks subsidiebedrag. Ook de leeftijdsgrens voor jeugdleden verhoogt van 18 naar 25 jaar en je hoeft ook niet meer in Westerlo gedomicilieerd te zijn om in aanmerking te komen als jeugdlid.

"De gemeente wil echt gaan voor bijkomende steun voor de verschillende jeugdwerkingen, want op die manier stel je de toekomst van je vereniging veilig", zegt een fiere schepen van cultuur Kristof Welters (CD&V).

Op de gemeenteraad van 27 april werd dan weer een aangepast reglement goedgekeurd waardoor Westelse orkesten en koren meer subsidies krijgen voor de aankoop van partituren.

"Elke vereniging kan elk jaar tot €400 aan muziekwerken bestellen", zo stelt schepen Welters verder. "Dit unieke systeem bestaat al jaren. De orkesten kopen partituren aan en rekenen de kosten door aan de gemeente.

Na gebruik geven de orkesten de werken terug aan de gemeente, die ze in de gemeentelijke partiturenbank stopt. Elk orkest of koor kan verder gratis gebruik maken van deze unieke bibliotheek van muziekstukken."

Het bedrag dat kan besteed worden is gestegen naar €400 per jaar. Eén van de redenen van deze verhoging is het wegvallen van de provinciale concertsubsidies wat voor de meeste muziekverenigingen een grote financiële aderlating betekent.

Er werd samen met de Westelse vocale en instrumentale groepen bekeken hoe de gemeente hier een stuk in kan tegemoet komen. Westerlo heeft maar liefst negen orkesten en dubbel zoveel koren.

"Het is dus echt de bedoeling dat we al onze socio-culturele verenigingen een ferme extra steun in de rug geven. Dit zijn stuk voor stuk unieke en kostbare verenigingen die erg belangrijk zijn voor het sociale weefsel in onze sterke dorpen, om maar te zwijgen over de erfgoedwaarde van deze organisaties", zegt Welters.

imageMeer nieuws

Agoria Solar Team start bouw zonnewagen

Agoria Solar Team start bouw  zonnewagen
Internationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 19.04.2021 - 10.42u

Zomerbar Calabria naar Herentals, bar Kocoon nieuw concept in Nijlen

Zomerbar Calabria naar Herentals, bar Kocoon nieuw concept in Nijlen
Herentals | Nijlen regio 18.04.2021 - 20.02u

Apothekers: "Verkoop van zelftesten zal door nakende versoepelingen nog stijgen"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 18.04.2021 - 12.24u

Gert Van Cauwenbergh is JCI Antwerpse Jonge Ondernemer ‘20-’21

Gert Van Cauwenbergh is JCI Antwerpse Jonge Ondernemer ‘20-’21
Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 18.04.2021 - 09.42u

Medewerkers ziekenhuis in Breda beginnen petitie tegen testevenement voor 10.000 mensen

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 18.04.2021 - 08.39u

Mensen troepen samen op de kaaien in Antwerpen, politie grijpt in

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 17.04.2021 - 23.35u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto