U bent hier

Westerlo trekt fors meer geld uit voor culturele verenigingen

Westerlo
22.06.2020 - 20.55u
Door: Mark Jaspers

Op de vorige twee gemeenteraden zijn twee nieuwe reglementen goedgekeurd die een forse verhoging van de subsidiebedragen voor de socio-culturele verenigingen inhouden.

De nieuwe bedragen die aan de verenigingen worden uitgekeerd werden enkele maanden geleden reeds beslist en staan los van de maatregelen die Westerlo nog zal nemen naar aanleiding van de coronacrisis.

Op de gemeenteraad van maandag 22 juni werd een forse verhoging goedgekeurd van het subsidiebedrag voor de jeugdwerkingen van de socio-culturele verenigingen.

De verhoging van €8.000 naar €20.000 per jaar betekent voor vele verenigingen een quasi verdubbeling van het jaarlijks subsidiebedrag. Ook de leeftijdsgrens voor jeugdleden verhoogt van 18 naar 25 jaar en je hoeft ook niet meer in Westerlo gedomicilieerd te zijn om in aanmerking te komen als jeugdlid.

"De gemeente wil echt gaan voor bijkomende steun voor de verschillende jeugdwerkingen, want op die manier stel je de toekomst van je vereniging veilig", zegt een fiere schepen van cultuur Kristof Welters (CD&V).

Op de gemeenteraad van 27 april werd dan weer een aangepast reglement goedgekeurd waardoor Westelse orkesten en koren meer subsidies krijgen voor de aankoop van partituren.

"Elke vereniging kan elk jaar tot €400 aan muziekwerken bestellen", zo stelt schepen Welters verder. "Dit unieke systeem bestaat al jaren. De orkesten kopen partituren aan en rekenen de kosten door aan de gemeente.

Na gebruik geven de orkesten de werken terug aan de gemeente, die ze in de gemeentelijke partiturenbank stopt. Elk orkest of koor kan verder gratis gebruik maken van deze unieke bibliotheek van muziekstukken."

Het bedrag dat kan besteed worden is gestegen naar €400 per jaar. Eén van de redenen van deze verhoging is het wegvallen van de provinciale concertsubsidies wat voor de meeste muziekverenigingen een grote financiële aderlating betekent.

Er werd samen met de Westelse vocale en instrumentale groepen bekeken hoe de gemeente hier een stuk in kan tegemoet komen. Westerlo heeft maar liefst negen orkesten en dubbel zoveel koren.

"Het is dus echt de bedoeling dat we al onze socio-culturele verenigingen een ferme extra steun in de rug geven. Dit zijn stuk voor stuk unieke en kostbare verenigingen die erg belangrijk zijn voor het sociale weefsel in onze sterke dorpen, om maar te zwijgen over de erfgoedwaarde van deze organisaties", zegt Welters.

imageMeer nieuws

Verse sneeuw en kans op gladheid op de wegen vannacht

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.01.2021 - 19.56u

KVC Westerlo wint van geplaagd Seraing met 4-3

Westerlo 24.01.2021 - 18.28u

Van Aert deelt Van der Poel tik uit en wint voor 3e keer Wereldbeker

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.01.2021 - 16.12u

Zware aardbeving op Antartica

Internationaal 24.01.2021 - 10.15u

Meteoriet neergestort in regio Aalst-Dendermonde

Vlaanderen 24.01.2021 - 09.11u

Ensors voor "De Patrick" en "De twaalf"

Nationaal | Vlaanderen 23.01.2021 - 23.33u

Basisschool in Hallaar kan weer open

Heist op den Berg 23.01.2021 - 23.30u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto