Wie (erg) vaak naar de sauna, gaat heeft een pak minder kans op sterven ten gevolge van aandoeningen van hart- en bloedvaten. Dat staat in een studie die gepubliceerd is in het Amerikaanse magazine JAMA.
In de studie werden 2.315 mannen in de leeftijd van 42 tot 60 jaar 21 jaar lang gevolgd. De studie werd uitgevoerd in Finland, maar de resultaten zijn nu gepubliceerd in JAMA, The Journal of the American Medical Association.

De studie is wel opmerkelijk. Zo is het risico op een hartaanval 22% lager bij de deelnemers die twee tot drie keer per week naar de sauna gaan, dan bij mannen die dat niet doen. Dat percentage loopt zelfs op tot 63% bij mensen die vier tot zeven keer per week naar de sauna gaan.

Als de studie alle oorzaken van overlijden beschouwt, ligt het risico op sterven 24% lager bij mensen die twee of drie keer per week naar de sauna gaan en zelfs 40% bij diegenen die dat minstens vier tot zeven keer per week doen.

Niet geheel opvallend is dan weer dat mensen die het een langere tijd per sessie in een sauna volhouden, ook langer leven dan diegenen die daar slechts een tiental minuten zitten.

Het is niet precies duidelijk waarom saunaliefhebbers langer leven, maar volgens de Universiteit van California in San Francisco is dat duidelijk "een goede manier om tijd te spenderen". Een levenswijze die meer gebaseerd is op rust en levenskwaliteit, is mogelijk ook een oorzaak. (vrt)

Gezondheidstip : ga genieten in  Hezemeer.