Het nieuwe coronavirus kan tot wel 3 dagen overleven op plastic oppervlakken, zo raakte vorige week bekend. Maar dat cijfer zegt lang niet alles en de onderzoekers hebben nu meer details bekendgemaakt.

Daaruit blijkt dat na een bepaalde tijd, afhankelijk van het oppervlak, de helft van de virussen sterft, zodat na die 3 dagen leefbare virussen nog maar moeilijk te vinden waren op plastic.

En dat heeft belang, want hoe groter de dosis virussen die iemand binnen krijgt, hoe groter de kans dat hij ook besmet raakt.

Al meer dan een week doet er een bericht de ronde dat voor enige beroering zorgt, namelijk dat het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, zoals het officieel heet, wel drie dagen kan overleven op plastic en roestvrij stalen oppervlakken, en tot 24 uur op karton.

Dat klopt ook, en de Amerikaanse onderzoekers van verschillende instellingen wilden vorige week zo snel mogelijk hun eerste resultaten bekendmaken, omdat die wel degelijk belang hebben in de zorgsector bijvoorbeeld.

Nu hebben ze echter meer details vrijgegeven en daaruit blijkt dat het verhaal genuanceerder is. 

Na een bepaalde periode, afhankelijk van het oppervlak, wordt het aantal levende virussen immers gehalveerd, na diezelfde periode nog eens enzovoort.

En dat heeft wel degelijk belang, want hoe kleiner de blootstelling aan het virus - hoe kleiner het aantal virussen dat u binnenkrijgt -, hoe kleiner de kans is dat de blootstelling zal leiden tot een echte infectie.

Als u slechts een klein aantal virussen binnen krijgt, is de kans met andere woorden erg groot dat uw afweersysteem daarmee afrekent.

Wat ook de uitkomst is van die verschillende onderzoeken, als u zich onzeker voelt na het uitpakken van in plastic verpakte boodschappen of het openen van een pakje of een briefomslag, is er een eenvoudige en afdoende oplossing:

handen goed wassen gedurende 20 seconden met zeep en water.

(VRTNWS- lees verder op VRTNWS) Foto FOD/FDA).