VRT NWS, imec, VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie), het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), Health House en Brightlab lanceren vandaag de nieuwe EDUbox Pandemie: Een uitdaging voor mens en wetenschap.
In een kant-en-klaar lespakket met tekst, audiovisueel materiaal en een simulator stellen wetenschappers op een heldere, interactieve en laagdrempelige manier hun kennis over pandemieën beschikbaar.
Leerkrachten in het secundair onderwijs krijgen zo een mix van didactische tools aangereikt om een onderwerp te bespreken dat de actualiteit blijft beheersen.
Het coronavirus heeft onze levens op zijn kop gezet, ook die van jongeren. Toch is het niet de eerste pandemie die de wereld in zijn greep heeft. En het zal wellicht niet de laatste zijn.
Wat is een pandemie en hoe kunnen we ze indijken? Waarom kan de ene ziekte uitgroeien tot een pandemie en de andere helemaal niet? En hoe kunnen we er ons in de toekomst beter op voorbereiden?
In een nieuwe EDUbox van VRT NWS leggen wetenschappers van verschillende Vlaamse expertisecentra uit hoe pandemieën ontstaan en hoe we ze kunnen bestrijden.
Een pandemie is een complex probleem dat een multidisciplinaire aanpak vraagt op het snijvlak van wetenschap, technologie, menselijk gedrag en goede communicatie.
Tijdens de coronapandemie zijn heel wat misleidende berichten en ongefundeerde complottheorieën de ronde gaan doen. Om de ernst van een pandemie correct te kunnen inschatten, zijn betrouwbare informatie en vertrouwen in experten van levensbelang.
De Vlaamse onderzoekscentra, wereldtop in nano- en biotechnologie, zien het als hun maatschappelijke opdracht om hun expertise in te zetten in de bestrijding van de pandemie.
Dat doen ze niet alleen met innovatief onderzoek om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, vaccins of sneltesten mogelijk te maken, maar ook door hun kennis beschikbaar te stellen om de wetenschappelijke geletterdheid van jongeren te verhogen.
Wetenschap op maat van jongeren
Met de nieuwe EDUbox van VRT NWS krijgen leerlingen stap voor stap meer grip op pandemieën. Het lespakket polst eerst naar de gemoedstoestand van de jongeren na een zware periode.
Wat doet een pandemie als corona met een mens? Daarna staan ze stil bij hoe ze ziek worden, wat hun lichamen tegen indringers doen en hoe ze de verspreiding van ziektes kunnen tegengaan.
Aan de hand van een simulator zien de leerlingen in één oogopslag de gevolgen van exponentiële groei en kunnen ze zelf aan de slag gaan om de verspreiding van een virus af te remmen. In educatieve video's leggen experten Dominique Tersago (ExeVir Bio, een VIB-start-up voor de ontwikkeling van een COVID-19-geneesmiddel), Esther Van Kleef (Instituut Tropische Geneeskunde) en Peter Peumans (imec) uit hoe wetenschappelijk onderzoek ons daarin vooruithelpt en waarom een multidisciplinaire aanpak nodig is.
Wetenschapsjournalist Koen Wauters (VRT NWS) legt op maat van de leerlingen uit hoe het wetenschappelijk proces verloopt en hoe nieuwe wetenschappelijke kennis evolueert.
Aan de slag met de EDUbox
Leerkrachten kunnen de EDUbox Pandemie zowel in de klas als thuis gebruiken. Op de website van VRT vind je een downloadbare pdf en een interactieve webversie.
Op het het Medium-kanaal van EDUbox is een handleiding beschikbaar. Daarnaast is er een interactieve videoles als individueel leertraject, waarmee leerlingen thuis aan de slag kunnen gaan.
De EDUbox bevat een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.
Leerlingen uit het 3e middelbaar tonen hun engagement met grootschalige zwerfvuilactie. Op donderdag 19 mei organiseren de leerlingen van het 3e middelbaar van Atheneum GO! Geel in samenwerking met stad Geel en IOK een grootschalige zwerfvuilactie in de volledige Geelse kanaalzone tussen Ten Aard en Larum.
Zo tonen ze dat de jongeren van vandaag echte changemakers zijn en van hun omgeving een betere plek kunnen maken.
Wie vaak passeert bij de academies, merkte waarschijnlijk de nieuwe inrichting van de Oude Godstraat op. Eind maart verdwenen de klascontainers. Kort daarna volgden herstellings- en aanpassingswerken in dat gedeelte van de straat.
Nieuwe inrichting
De enkelrichting voor het gemotoriseerd verkeer vanaf het kruispunt van de Herentalsesteenweg tot aan het kruispunt met de Frans Coeckelbergsstraat bleef.
Aan de Stationlei in Bouwel stond er lange tijd een ruïne van een oud bakhuis.Met vereende krachten wordt dit mooi stukje erfgoed in zijn oude glorie hersteld.'Het bakhuis restaureren stond al een tijdje op de agenda, maar eind vorig jaar vielen alle puzzelstukken op hun plaats: het bakhuis wordt gerestaureerd en opnieuw in werking gesteld', zegt burgemeester Marianne Verhaert (Gib).
Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen kondigt gouverneur Cathy Berx een bijkomende uitbreiding van het geldende onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen af.
Deze uitbreiding is van toepassing op de stroomgebieden van de "Grote Nete" en "De Aa" (Maasbekken) en zal vanaf morgen 18 mei van kracht zijn.
Hilde Crevits volgt Wouter Beke op als minister van Welzijn in de Vlaamse regering. Dat heeft de partijraad van CD&V beslist op aangeven van de partijtop.
Haar bevoegdheden Werk, Economie én Landbouw gaan over naar Vlaams Parlementslid Jo Brouns, burgemeester in Kinrooi, die zo een nieuwe minister wordt. (VRTNWS)
De Stadsschouwburg in Antwerpen is niet het enige gebouw dat (zwaar) door betonrot is aangetast.
Volgens professor betontechnologie Bart Craeye (Universiteit Antwerpen) komt de komende decennia een golf aan gelijkaardige dossiers op ons af. (VRTNWS)
1 op 10 van de handelspanden in Vlaanderen staat leeg.
Om die leegstand aan te pakken en handelskernen weer nieuw leven in te blazen, investeert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 25 miljoen euro extra relancemiddelen in handelskernversterking.
Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren.
De universiteit van Hasselt start met een grote bevraging rond tinnitus of oorsuizingen.
Het onderzoek moet een antwoord bieden op de vragen welke levensstijlfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van tinnitus en wat ervoor zorgt dat de klachten verergeren eenmaal je aan de gehooraandoening lijdt. (VRTNWS)
Ontdek al fietsend de geschiedenis van de Molse witzandontginning dankzij de nieuwe fietsroute 'Het witte goud van Mol' (41,5 km).
De brochure met de route en info over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt is gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Markt 1a (vertrekpunt). Je kan de brochure ook downloaden via www.visitmol.be.
Spring op je fiets, want deze fietstocht wordt bijzonder boeiend.
Morgen en overmorgen organiseert de federale wegpolitie samen met 110 lokale politiezones de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur.
48 uur lang zullen politiediensten in het hele land controleren, onder meer op gsm-gebruik achter het stuur. Met deze actie wil de politie bestuurders laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden.
Want 1 op de 4 ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur. (VRTNWS)