Het Wijkgezondheidscentrum (WGC) in de Boerenkrijglaan is enkele jaren na zijn oprichting al te klein behuisd. Er zijn al 500 patiënten ingeschreven en daarom verhuist het WGC op 13 mei 2019 naar de het binnenhof van het Franciscanessenklooster in de Nonnenstraat 12.

Vanaf die dag kunnen patiënten terecht op deze locatie.

"De nieuwe stek bevindt zich in het gebouw waar voorheen de vzw Ons (KVLV) haar burelen had. Door die verhuis naar Geel, kwam deze ruimte vrij", zegt coördinator Kris Van Houdt.

Bij de opstart, eind 2016, door CAW Kempen, het OCMW en de stad Herentals, vond het Wijkgezondheidscentrum een stek in de lokalen van De Dorpel in de Boerenkrijglaan 16. De stad richtte er een nieuw gebouw voor op.

"Maar door de constante groei van het centrum zijn de beschikbare ruimten te klein geworden. We barsten uit onze voegen", zegt Kris Van Houdt. "Er komen elke maand zo'n vijftien patiënten bij. We kiezen nu voor een locatie die deze aangroei op lange termijn aankan, achthonderd patiënten is het maximum."

Contract afsluiten

In het WGC Herentals werken op dit moment twee huisartsen. "De ene werkt aan 60%, de andere 80%", legt Kris Van Houdt uit. "Daarnaast kan je ook terecht bij een verpleegkundige, en een maatschappelijk werker, die halftijds werkt. Een psycholoog komt eenmaal per week langs. Het Wijkgezondheidscentrum is voor iedereen toegankelijk die in Herentals en Olen woont."

Het Wijkgezondheidscentrum Herentals werkt sinds augustus vorig jaar, na het opheffen van het moratorium van minister Maggie De Block, in het forfaitaire systeem. In België bestaan twee financieringssystemen voor eerstelijnszorg: de betaling per prestatie en de forfaitaire betaling.

In de betaling per prestatie wordt de arts betaald per geleverde verstrekking (bijvoorbeeld een huisbezoek, raadpleging, hechting van een wonde,...). In de forfaitaire betaling wordt aan de groep zorgverstrekkers door het RIZIV een vast bedrag per ingeschreven patiënt uitbetaald, ongeacht het aantal prestaties voor die patiënt.

Door in te schrijven in een Wijkgezondheidscentrum verbindt de patiënt zich ertoe om telkens hij of zij medische zorgen nodig heeft, een huisarts of verpleegkundige van het Wijkgezondheidscentrum te raadplegen.

In ruil voor deze verbintenis moet de patiënt niet betalen voor de consultatie bij de huisarts of verpleegkundige. Hij krijgt geen prestatiebriefje meer en je hoeft dus niet meer naar het ziekenfonds om je geld terugbetaald te krijgen.

"Op Kempense schaal aub"

Volgens Kris Van Houdt helpt het WGC de druk op de' gewone' huisartsen te verminderen. "De artsen van het WGC draaien ondertussen mee in de wachtregeling van de Herentalse huisartsen en we zien ook dat meer en meer huisartsen soms patiënten doorverwijzen naar het WGC, omdat ze zelf aan een patiëntenstop zitten."

Het WGC zal zijn nieuwe onderkomen huren van het Wit-Gele Kruis. Het krijgt van het RIZIV een vergoeding voor elke ingeschreven patiënt.

Schepen van Sociale Zaken Peter Bellens (CD&V), die zich als voormalig gedeputeerde sterk inzette voor WGC-dossiers, pleit voor schaalvergroting: "Dat zou de WGC's toelaten meer medisch personeel aan te trekken, zodat er nog meer multidisciplinair kan worden gewerkt, want dit laatste is de grote meerwaarde van zo'n WGC.

Daarom moeten we de WGC's van Herentals, Turnhout, Heist-op-den-Berg en het in oprichting zijnde WGC in Geel verbinden en onder één raad van bestuur stellen. Dat geeft ook mogelijkheden voor de artsen en het verplegend personeel die nu deeltijds in een van die WGC's werken om ook deeltijds in een andere WGC aan de slag te gaan. We kunnen dan op de duur banen aanbieden voor voltijdse artsen. En tegelijkertijd kunnen we zo in de Kempen blinde vlekken opvullen, in Hoogstraten bijvoorbeeld om er maar één te noemen."

Meer plaats voor De Dorpel

Bellens vindt dat het succes van het WGC Herentals aantoont dat dit soort centra niet alleen in grote steden werkt, zoals bij aanvang wel eens door kritische stemmen werd geopperd. "Ook het platteland moet oplossingen zoeken voor kansarmoede en een in het vooruitzicht gesteld tekort aan huisartsen. Ik stel vast dat huisartsen nu vaak 1.110 tot 1.200 patiënten in hun praktijk moeten bedienen. Dat is soms niet vol te houden.

Zo'n WGC ontlast die werkdruk en geeft ook het voorbeeld voor multidisciplinaire groepspraktijken." Bellens meent ook dat de WGC's een noodzakelijke uitbreiding van de dienstverlening bieden en cruciaal kunnen zijn in de armoedebestrijding.

Het gebouw aan de vroegere stadsmagazijnen dat het WGC Herentals tot nu betrok, wordt overgedragen aan de vzw De Dorpel, een vrijwilligersorganisatie die onder meer aan armoedebestrijding doet.

"Daar begon het plaatsgebrek ook nijpend te worden. Ze kunnen het gebouw waarin het WGC was gehuisvest, gebruiken als extra ontmoetingsplaats", zegt Peter Bellens.

Bron GVA -  verschijningsdatum 4/5/2019 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.