WIJNFOCUS is een jaarlijkse traditie waarbij wijnliefhebbers vanuit gans Vlaanderen afzakken naar Geel om wijnen te proeven en te kopen. De organisatie is in handen van Commanderij Kempen die hiermee haar ervaring wenst te delen met alle wijnliefhebbers. Deze commanderij is 1 van de 35 commanderijen van de Vlaamse Wijngilde. Ze werd 41 jaar geleden opgericht en intussen is ze met 120 leden uitgegroeid tot een der grootste commanderijen van Vlaanderen. Commanderij Kempen heeft veel bekwame proevers. Getuige hiervan is het feit dat de laatste jaren 4 maal op rij de titel van Wine World Taster of the year gewonnen werd door leden van deze commanderij en dat de wijnmeesters Lode Verhulst en Fons Verbist vorig jaar de nationale wedstrijd blindproeven”Ken Wijn” gewonnen hebben. 

De bedoeling van een commanderij is om wijnkennis bij de leden aan te scherpen. Hiervoor worden jaarlijks 6 proefavonden georganiseerd waarbij telkens 7 wijnen geproefd en besproken worden. Tijdens de proefavond wordt ook door de wijnmeesters informatie over de herkomst en de vinificatie van elke wijn gegeven.

Leden die voldoende wijnkennis hebben kunnen deelnemen aan een examen voor meester-wijnproever of grootmeester-wijnproever. Jaarlijks is er ook een kapittelbanket waar de leden die geslaagd zijn in hun examen op een traditiegetrouwe manier geintroniseerd worden.

Wijnfocus werd opgericht met als doel de wijn te democratiseren en om de wijnkennis van leden te delen met het publiek.

Op wijnfocus zullen meer dan 300 wijnen van alle belangrijke wijngebieden ter wereld geproefd en gekocht kunnen worden. Ook biologische wijnen worden niet vergeten.Het credo van Commanderij Kempen is : “Koop nooit wijn die je niet zelf geproefd hebt .“

Op zondag 16 maart zal Geel het wijnmekka van Vlaanderen worden. Niet alleen omwille van Wijnfocus maar in dezelfde gebouwen van Wijnfocus zal ook de jaarlijks nationale wedstrijd blindproeven “Ken Wijn” doorgaan. Leden van de Vlaamse Wijngilde zullen vanuit alle hoeken van Vlaanderen naar Geel afzakken om 10 wijnen blind te proeven en zowel het land van herkomst als het druivenras van elke wijn proberen te bepalen.

Meer inlichtingen www.wijnfocus.be 

Zaterdag 15 maart van 14 tot 20 u

Zondag 16 maart van 11 tot 19 u

BEMT, Kleinhoefstraat 6 (naast Ring) in Geel.