Het lokaal bestuur gaat vanaf januari 2021 enkele wijzigingen aanbrengen aan de huidige proefopstellingen in het centrum. Om de verkeersdoorstroming te bevorderen worden er bovendien buiten het centrum een aantal extra proefopstellingen ingevoerd.

Sinds april van dit jaar zijn er een aantal proefopstellingen in voege in het centrum. In augustus heeft het bestuur alle buurtbewoners gevraagd naar hun mening over de huidige proefopstellingen.

Op basis van de resultaten van deze bevraging, heeft het bestuur beslist om vanaf 4 januari 2021 voor een proefperiode van 3 maanden, een aantal wijzigingen aan te brengen.

In Maasweg zal de enkelrichting omgekeerd worden en in Boeyendaal wordt het parkeervak aan de versmalling geschrapt. In Processieweg zal er opnieuw tweerichtingsverkeer mogelijk zijn en zullen de parkeerstroken in grotere blokken aan eenzelfde zijde voorzien worden.

Ook in Koestraat worden de parkeerstroken aangepast. Het verder uit elkaar schranken van de parkeerstroken zal de zichtbaarheid voor en de veiligheid van de fietsers verhogen. In Hazenstraat en Leopoldstraat wordt het geschrankt parkeren afgeschaft en zal er enkel nog mogen geparkeerd worden aan de kant van de rijrichting.

Het lokaal bestuur besliste bovendien om ter bevordering van de verkeersdoorstroming, vanaf 11 januari 2021 enkele bijkomende proefopstellingen in te voeren en dit eveneens voor 3 maanden.

In Astridlaan en de Merodestraat komt er eenrichtingsverkeer en een parkeerverbod aan de zijde van de niet-rijrichting. Ook in een gedeelte van Verbistlaan wordt eenrichtingsverkeer ingesteld en zal je niet meer mogen parkeren aan de zijde met de onpare huisnummers.

In Nijlense Steenweg wordt het beurtelings parkeren opgeheven en wordt tussen Gelderstraat en Astridlaan een parkeerverbod in beide rijrichtingen van kracht. In het gedeelte tussen Astridlaan en Verbistlaan wordt geschrankt parkeren ingevoerd.

Gedurende een aantal maanden zullen de effecten van de proefopstellingen gemeten worden. De mobiliteitsraad zal zich nadien buigen over de resultaten en een advies verstrekken aan het bestuur.

De genomen maatregelen kaderen in het traject van de verkeersveilige gemeente waartoe het bestuur zich bij aanvang van deze legislatuur engageerde.