Nijlen was begin jaren '90 één van de eersten in Vlaanderen om gft apart in te zamelen. Het is een van de redenen dat we de laagste restafvalcijfers in Vlaanderen hebben. Na meer dan 25 jaar versoepelen de sorteerregels een beetje.

Er kan voortaan meer gft in je groene container en meer afval wordt op een duurzame manier gerecycleerd. Vanaf 1 januari 2019 mag je de volgende zaken WEL bij het gft sorteren:

keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), ook vis- en vleesrestenschaaldierresten (maar GEEN mosselschelpen, oesterschelpen ...)vaste zuivelproducten (kaas)eieren en eierschalenmest van kleine huisdieren (cavia, konijn)

Opgelet : geen theezakjes en koffiepads

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer in het gft. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen bevatten. Papieren koffiefilters mogen nog wel in het gft gesorteerd worden. Voor thuiscomposteren blijven de sorteerregels ongewijzigd.

Dit mag ook zeker niet in het gft!

Regelmatig worden fruitstickers, plastic bloempotjes, plastic zakjes en oorstokjes uit het gft gehaald. Deze verontreinigingen mogen zeker niet in het gft! (iok)