De Vlaamse regering heeft vanmiddag voor de derde keer het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend aan enkele personen die zich op een uitzonderlijke manier onderscheiden hebben. Onder meer VRT-weerman Frank Deboosere, zanger Will Ferdy en tafeltennisser Florian Van Acker zijn gelauwerd.

Er zijn dit jaar 11 gelauwerden. De bekroonden zijn uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen of hebben door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen. Aan het ereteken is geen geldprijs verbonden, het gaat om de eer.

"Ik ben uiteindelijk maar een doodgewoon mens, voor mij had dit echt niet gemoeten", reageert Frank Deboosere. "Ik draag dit dan ook op aan alle vrijwilligers van Kom op tegen Kanker. En aan alle mensen die zich met wetenschappen bezighouden en die dat proberen op een verstaanbare manier aan het grote publiek uit te leggen. Ik ben maar een heel klein radartje in het grotere geheel, maar ik ben natuurlijk heel gelukkig."

De volgende personen krijgen dit jaar het ereteken: voorzitter bij het Europees Hof van Justitie Koen Lenaerts, arts en microbioloog Peter Piot, rechter bij het Internationale Strafhof Christiane Van den Wyngaert, tafeltennisser Florian Van Acker, zanger Will Ferdy, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform Ilse Weeghmans, ex-CEO van Imec en voorzitter van Mindgate Leuven Gilbert Declerck, basketbalspeelster Ann Wauters, Frank Deboosere, Mohamed El Bachiri (auteur "Jihad van liefde") en schrijver David Van Reybrouck.

De gelauwerden hebben vanmiddag in het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering, hun onderscheidingsteken en een oorkonde gekregen. Ze worden ook opgenomen in het digitale eretekenboek.

Van de laureaten krijgen er vijf een Groot ereteken. Het gaat om Lenaerts, Piot, Van Den Wyngaert, Weeghmans en Declerck. (vrt)