Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Willem-Frederik Schiltz: “Onze mensen mogen niet behandeld worden als pionnen op een schaakbord"

Marianne Verhaert burgemeester Grobbendonk

Vanavond beslist het Antwerpse provinciaal bestuur van de Open Vld over de lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement en de Kamer, bij de aanstaande verkiezingen van 2024.

Willem-Frederik Schiltz, die zélf kandidaat was voor beide lijsten, stelt nu voor Marianne Verhaert aan te stellen als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Hij trekt zijn eigen kandidatuur in om haar ten volle te kunnen steunen, en werpt zich op een onzekere plaats op de Europese lijst.

“De afgelopen dagen liet onze partij zich van haar slechtste kant zien. De manier waarop met mensen wordt omgegaan, is al langer een pijnpunt, maar dit is het dieptepunt,” zegt Willem-Frederik Schiltz, vandaag fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement. “Het stelt mij ten zeerste teleur met hoe weinig respect er werd omgegaan met Gwendolyn, alsook het partijbestuur. Zeker gezien we uit een moeilijke periode komen, waarin we met een kunstgreep een nieuwe voorzitter hebben aangeduid. Net op zo’n moment moet de partijtop begrijpen dat ze net méér werk moeten maken van consensueel tot beslissingen komen, niet nog minder.”

In de eeuw van de vrouw, doet dit nog meer pijn, stelt Schiltz. Daarom stelt hij aan het Antwerpse provinciaal bestuur voor om nu unaniem te kiezen voor integriteit en dat is Marianne Verhaert als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement: “Voor mij is er maar 1 geschikte kandidaat.

Met haar inzet als burgemeester in Grobbendonk én de nodige ervaring als kamerlid, heeft Marianne haar kwaliteiten genoeg laten zien. Marianne moet de absolute kopvrouw worden van onze provincie. Tom Ongena kan dan, als partijvoorzitter, haar voluit steunen. Dat is een echte keuze voor de partij.”

“Ik vind het laakbaar hoe mensen als pionnen worden gebruikt in een cynisch schaakspel, en zonder boe of ba opgeofferd kunnen worden. Dat is niet de club waar ik bij wil horen. Daarom kies ik er nu voor om onze provincie niet verder in een crisis te storten, waar haantjesgedrag centraal zou staan, maar mijn kandidatuur in te trekken. Zo kan ik Marianne ten volle ondersteunen waar nodig”.

Schiltz is van plan zich aan te bieden aan de Europese lijsttrekker voor Open Vld, Hilde Vautmans, om haar lijst te versterken. Daarnaast zal hij ook zijn kandidatuur aanbieden aan de Open Vld-afdeling van de stad Antwerpen.

“Voor Open Vld wordt dit het politieke gevecht van ons leven. In plaats van mensen onrespectvol te behandelen of zomaar weg te zetten, kies ik er nu voor om in het belang van de partij te denken. “Dit scenario biedt geen enkele zekerheid. De Europese lijst biedt me géén zekerheid op een mandaat.

En ook in Antwerpen wordt het een gevecht bergop. Ik ben nu 16 jaar parlementslid voor de Open Vld en heb me steeds loyaal opgesteld. Het is uit loyauteit aan de partij en vanuit mijn geloof in de liberale waarden waar de mens centraal staat, dat ik deze keuze maak.”

Marianne Verhaert burgemeester Grobbendonk

Deel dit artikel