Wim en Christel Liekens uit Lichtaart reizen vandaag naar Portugal om er hun eerste wijnoogst te gaan beoordelen. Het koppel runde vroeger een wijngaard in Lichtaart zelf, maar ze wijken nu uit naar een wijngaard in het zonnige Portugal. 

Wijngaard in Portugal

'Over Portugal gesproken, daar we vorig jaar omwille van externe redenen spijtig afscheid hebben genomen van de wijngaard De Langenberg (Lichtaart), zijn we nu ontzettend blij onze passie teruggevonden te hebben in een wijngaard in Portugal, juist boven Lissabon', lacht Wim Liekens.

'Met deze commerciële bestaande wijngaard mikken we dit jaar met het oog om de kwaliteit nog te verbeteren met een nieuwe snoeimethodiek, om de opbrengst te halveren tot een jaarlijkse oogst van 10 000 flessen per jaar.

Indien alles verloopt zoals gepland dan breiden we nog uit tot 25.000 flessen per jaar. Dit jaar al gaan we voor het maken van een DOC wijn bestaande uit tinto rouriz (tempranillo), touriga nationaal en touriga Franco (cabernet sauvignon en Franco).

Bedoeling is 4 varianten op de markt te brengen, enerzijds organisch en anderzijds traditioneel, telkens wel en niet gerijpt op eiken vaten. Mogelijk kunnen we volgend jaar al de eerste wijn aanbieden ... onder de naam "Quita da Circa", regio Torres Vedras', besluit vinoloog Wim Liekens. 

Guy Verellen / foto's NNieuws.