U bent hier

Win jij een echte Bristolfiets op de ‘Grote Bristol Bollekeskermis’ op 22 april?

Geel | Kempen regio | Mol | Provincie Antwerpen
16.04.2018 - 14.01u
Door: Mark Jaspers

Speciaal voor Erfgoeddag organiseert Erfgoedcel k.ERF op zondag 22 april een grandioze, knotsgekke, feestelijke Bollekeskermis op de Expo 'Op velo Bristol'. Wie de 'bollekes' inkleurt en zijn stembiljet indient, maakt bovendien kans om een echte, rijklare Bristolfiets te winnen.

Iedereen is welkom tussen 10 en 18 uur in De Zwaan, Markt 28. De toegang is gratis. De 'Bollekeskermis' sluit meteen ook het grote eerbetoon af aan de vroegere fietsenfabriek Bristol dat eind maart met tal van activiteiten van start ging: 'Op velo Bristol'.

'Kies voor Erfgoed', dat is het thema van Erfgoeddag 2018. In de Kempense volksmond worden verkiezingen ook wel een lacherig 'bollekeskermis' genoemd.

Stem uitbrengen

Wat is volgens jou hét mooiste Bristolvoorwerp in de expo 'Op velo Bristol'? Wie was dé meest memorabele Bristolwielrenner? Dat zijn onder andere vragen op ons Bristolstembiljet.

Win een authentieke Bristolfiets!

Geen kermis zonder prijzen. Alle deelnemers aan onze Bollekeskermis krijgen een Bristolverrassingspakket. Uit de ingediende stembiljetten trekken wij enkele winnaars die één van onze mooie Bristolprijzen winnen. De hoofdprijs is een echte Bristolfiets, rijklaar gemaakt met dank aan het Fietsenatelier van vzw De Sprong. Niet anoniem stemmen dus!

Laatste kans bezoek expo 'Op velo Bristol'

Een extra reden om die dag af te zakken naar De Zwaan: de Expo 'Op velo Bristol' is op zondag 22 april de laatste dag open. Ook als je niet graag 'bollekes' kleurt, ben je welkom op ons groot afscheidsfeest en ludieke Bristol Bollekeskermis.

Expo 'Op velo Bristol'

De tentoonstelling 'Op velo Bristol' dompelt je onder in het verhaal van Bristol. Bewonder de tientallen Bristolfietsen waaronder bijzondere exemplaren zoals de 100-jarige viertandem en de driewieler. Topattractie is zeker de originele Bristolfiets waarmee Rik Van Steenbergen wereldkampioen werd in 1949.

Ook de gouden medaille die Bristolrenner Eugène Van Roosbroeck won op de Olympische Spelen kan je van dichtbij bekijken. Het verhaal van de fietsenfabriek wordt voorgesteld aan de hand van originele posters, archiefstukken en foto's. Ook de Molse koershistorie en de velodrooms van Mol en Geel komen aan bod. De originele Geelse 'velodroomklok' waarmee men de laatste ronde belde is te bezichtigen.

Geschiedenis

Eind 1908 richten vier broers Huysmans de fietsenfabriek Bristol op. De fabriek kent haar gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog. De fabrikant organiseert jarenlang een criterium in het centrum van onze gemeente waar belangrijke renners als Van Steenbergen, Coppi, Bartali,... aan deelnemen.

Vanaf 1923 wordt één van de eerste koersen in Mol georganiseerd onder de naam 'Groote Prijs Bristol'. De Bristol-eigenaars baten ook een velodroom uit in Mol en Geel, waar ze baanwedstrijden organiseren.

In 1949 wordt Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristolfiets uit Mol. Maar het zijn vooral gewone fietsen die het atelier aan de Markt in Mol verlaten en hun weg vinden naar fietsenwinkels over heel de Kempen.

Meer info:

dienst erfgoed, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be

Erfgoedcel k.ERF, 014 56 66 88 of 0486 91 27 73, info@ erfgoedcelkerf.be, www.erfgoedcelkerf.be

www.erfgoeddag.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto