De windmolen van Ezaart is dringend aan een grondige opknapbeurt toe. Op 15 maart start Adriaens Molenbouw uit Weert met de renovatiewerken. Half juli zouden de werken afgerond zijn. Het is van 1985 geleden dat de molen een totale restauratie onderging.

Om de werken in goede banen te leiden, werd een beheersplan opgemaakt. Dit vormt de basis voor de restauratie. De windmolen van Ezaart dateert van 1856 en is één van de beschermde monumenten in eigendom van de gemeente. 70% van de onkosten wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

De molen van Ezaart werd op 23 juni 1960 officieel erkend als 'beschermd monument'. Hij wordt beschreven als: "Bovenkruier van het type grondzeiler met kegelvormige romp onder brede, draaibare kap, opgetrokken in 1856 door Karel Heylen uit Geel". Het is een levend monument: de enorme draaiende assen, tandwielen en wieken, spreekt bij velen tot de verbeelding.

Ooit telde Mol 7 windmolens. De enige nog overblijvende molen is die van Ezaart. Dit mede dankzij de inspanningen van de Vrienden van de Molen Ezaart.