Groen Herentals : 'We hebben via de pers vernomen dat de bouw van windmolens in Plassendonk een negatief advies kreeg van het stadsbestuur. Alhoewel, de provincie neemt de uiteindelijke beslissing. Het kan anders.'

Tot op heden is er geen actief beleid gevoerd van ons stadsbestuur om bij het inplanten van windmolens overleg te organiseren tussen alle betrokkenen: buurtbewoners, stadsbestuur en projectontwikkelaars. Het gevolg is dat alle projecten van de voorbije 10-tal jaar keer op keer mislukt zijn.

Het stadsbestuur kan een draagvlak creëren voor hernieuwbare energie, en daar volop op inzetten, zeker nu de uitstap uit kernenergie definitief dichter bij komt.

Dit kan door objectieve infoavonden te organiseren, waar alle betrokken partijen aan tafel zitten: burgers, stadsbestuur, energiecoöperaties en projectontwikkelaars.

De infoavonden die in het verleden georganiseerd werden door burgers, die "zich bedreigd voelen", en projectontwikkelaars, belichtten de "windmolenprojecten" (te) eenzijdig.

In de huidige legislatuur hebben we meermaals, vanop de oppositiebanken, gesuggereerd om actief op zoek te gaan naar de mogelijkheden van "burger participatie" voor windenergie.

Het stadsbestuur kan en mag eisen stellen aan projectontwikkelaars om participatie van burgers mogelijk te maken. Zo wordt een draagvlak gecreëerd om de bouw van windmolens te realiseren. De energiefactuur kan verlagen voor alle Herentalsenaren en deelname in de winst van de elektriciteitsproductie komt ten goede aan de coöperanten.

Als het stadsbestuur resoluut kiest voor burgerparticipatie in samenwerking met een bestaande coöperatie die aangesloten is bij de koepel Rescoop heeft het plaatsen van windmolens echt kans van slagen.

'Onze vragen:

Wanneer is de beslissing in het lopend dossier "windmolens Plassendonk" gepland bij de provincie?

Wat is de visie van het stadsbestuur om "eisen" te stellen aan de projectontwikkelaars ivm participatie voor de stad en haar burgers?' (pb)