De 2e Grote Prijs Rik Van Looy is op de wielerkalender ingepland op zaterdag 6 juli 2019. 'De organisatie staat helemaal op punt, en de stad heeft ons meteen de toelating voor 6 juli gegeven', zegt co-organisator Pieter Van Genechten.

'Met de Grote Prijs Rik Van Looy wil de organisatie actief meewerken aan de marketing/uitstraling van de Kempen en in het bijzonder de stad Herentals.

Wielrennen is nog steeds een van de populairste sporten in België en onze buurlanden', vervolgt Pieter Van Genechten.

'Het is dan ook jammer te moeten vaststellen dat onze regio, die ooit aanzien werd als een centrum van het wielrennen, het heden moet stellen met
slechts 2 wedstrijden op internationaal niveau, zijnde: de Heistse Pijl en Herentals Fietst (wat eigenlijk een criterium is).

De organisatie is dan ook overtuigd van het enorme potentieel van dit
evenement.

De marketing van Herentals zal op langere termijn een positieve invloed hebben op o.a. het toerisme en de middenstand van de stad Herentals.

Met de steun van de stad, de lokale verenigingen en handelaars en  ondernemingen uit de regio willen we werken aan een evenement
met uitstraling in de publieke ruimte van Herentals voor een brede doelgroep. Naast het marketingaspect is deze wedstrijd ook een eerbetoon aan één van de grootste wielerhelden uit de geschiedenis. Niet enkel zijn palmares, maar zeker ook zijn inzet na z'n carrière maken dat Rik dit eerbetoon verdient.'

'Liever niet tijdens soldenperiode'

Sommige winkeliers uit de Zandstraat laten de organisatoren van de GP Rik Van Looy weten dat ze liever de wielerwedstrijd niet tijdens hun soldenperiode willen zien. 'In een rondvraag hebben zo'n 45 winkeliers laten weten dat ze een omzetverlies van ruim 30% hebben gehad bij de 1e editie van de GP Rik Van Looy. 

Dat maak je de dagen daarop niet meer goed', klink het. Vooral de slechte bereikbaarheid van het centrum al van 's morgens wordt kritisch bekeken.

Oplossing : verlate startuur?

Volgens schepen voor lokale economie Jan Michielsen (CD&V) is de beslissing van de stad een evenwichtsoefening. 'We leren uit de fouten van vorig jaar. Vandaar het verlate startuur. Volgens de organisatoren van de GP was er op de wedstrijdkalender nog slechts 1 datum ter beschikking.

Het college neemt een aantal maatregelen om beide organisaties te verzoenen en te verbinden. Vorig jaar werden de straten inderdaad te vroeg afgesloten. De toegankelijkheid van de winkelstraten moet gewaarborgd zijn. We leggen ook op dat de organisatie een uur later moet beginnen, waardoor de aankomst pas tegen 19u wordt verwacht.

We vragen ook dat er wordt samengewerkt met de middenstand en dat het evenement wordt geëvalueerd.'

'Niet slim'

'Dit is niet slim van het stadsbestuur', reageert Danielle Van Dyck van damesmode Passe Partout.  'De middenstand in Herentals heeft het al niet gemakkelijk, en wat één van de beste dagen van het jaar moet worden, wordt dan op deze manier geboycot.' (pp)