"De cijfers in ons land zijn beter", opent premier Alexander De Croo (Open VLD). "Het komt er nu op aan om vol te houden. Om niet in gevaar te brengen wat we de voorbije 4 weken hebben opgebouwd.

Want de situatie blijft bijzonder gevaarlijk. We zitten nog altijd in alarmfase 4, wat wil zeggen dat het virus nog volop circuleert.  In de meeste ziekenhuizen zitten ze nog steeds diep in het rood."

Het Overlegcomité heeft daarom beslist om "zeer voorzichtig te blijven", zegt De Croo.

"We moeten ons bewust zijn van het feit dat de wintermaanden veel moeilijker zijn dan de zomermaanden." Volgens De Croo kan er maar naar de eerste echte versoepelingen gekeken worden vanaf midden januari, tenminste als de cijfers verder blijven dalen. "Onze ziekenhuizen kunnen een derde golf niet meer aan."

Beslissingen van het Overlegcomité :

De winkels kunnen opengaan vanaf 1 december. Dat moet "op een verantwoordelijke en veilige manier", lees: geen funshopping. Winkelen moet alleen (tenzij je hulp nodig hebt) en kort (maximaal een half uur) gebeuren. In winkels mag maximaal 1 klant per 10 vierkante meter aanwezig zijn.  Steden en gemeenten zullen, samen met de handelaars, ook in de winkelstraten de veiligheid moeten garanderen.

Kerst en Nieuwjaar zullen we moeten vieren met ons eigen gezin. Alleenstaanden krijgen wel een kleine toegift: zij zullen hun beide knuffelcontacten samen kunnen uitnodigen.

De avondklok en het samenscholingsverbod blijven gelden.

Er komt een nationaal vuurwerkverbod met Oudjaar.

De regering verbiedt voor de feestdagen ook vuurwerk. De avondklok blijft ook behouden.

Zwembaden en musea mogen weer open vanaf dinsdag. Subtropische zwembaden zouden wel dicht moeten blijven.

Er komen strengere grenscontroles om te zien of mensen die uit een rode zone komen het fameuze "passenger locator form" invullen. Ook de verplichte quarantainemaatregelen nadien zullen beter worden gecontroleerd.

"Laat ons met kerst proberen om een punt te zetten achter een rampzalig jaar", roept De Croo op. "En laat ons ervoor zorgen dat kerst niet het begin is van een nieuw rampjaar". (VRTNWS) Foto's Photo News © Olivier Matthys/Pool.