Op 22 november reikt wetenschapsblad Eos de Eos Pipet uit. Met die prijs bekroont Eos de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het afgelopen jaar. Biomedicus Sandra Schoors, afkomstig uit Herentals, die een belangrijke bijdrage leverde aan het kankeronderzoek, is een van de vijf laureaten.

Schoors legde meer bepaald een link bloot tussen vetzuurverbranding en de vorming van bloedvaten – een belangrijke ontdekking in de strijd tegen kanker. De zuurstof en voedingsstoffen die kankercellen nodig hebben, verplaatsen zich immers via het bloed.

Daarnaast wist Schoors de vorming van nieuwe bloedvaten te remmen door de vetzuurverbranding te verhinderen bij muizen. Dat deed ze samen met haar collega's in de onderzoeksgroep van Peter Carmeliet (VIB, KU Leuven), een autoriteit op het gebied van bloedvatvorming.

Naast Sandra Schoors nomineerde de vakjury ook de volgende laureaten: fysicus Vincent Ginis (VUB), geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven), biologe Aurora Geerts (KU Leuven) en bio-ingenieur Thomas Schaubroeck (UGent).

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters reikt op zondag 22 november de Eos Pipet uit aan de winnaar.

Daarnaast kan iedereen online stemmen voor de publieksprijs, via www.eoswetenschap.eu/pipet2015.

De uitreiking gebeurt tijdens een publieksevent in Het Pand (Gent), op de Dag van de Wetenschap.

De vijf laureaten stellen er hun onderzoek een voor een voor.