Wie mag er straks op kosten van de eigenaars van golfclub Witbos in Noorderwijk (Herentals) een pop-uprestaurant uitbaten? Vanaf donderdag 10 oktober strijden Bertien Schoors uit Westerlo en Stijn Cools uit Hulshout twee maanden lang tegen het Gentse duo Amélie Cobbaert en Marylin Dierick.

De wedstrijd is een deel van een plan om 'Domein Witbos' te laten uitgroeien tot een beleveniscentrum voor een breed publiek. Eigenaars Wim Heylen en Patrik De Cat: "We willen de drempel weg."

Meer dan honderd reacties kregen ondernemers Wim Heylen (Heylen Group) en Patrik De Cat (Deca Packaging) op hun oproep naar culinaire duo's die via een pop-up in een oude legerloods wilden strijden voor de ultieme prijs: mede-eigenaar en uitbater worden van een eigen horecazaak, en dat zonder financiële investering.

Na de selecties bleven er daarvan aanvankelijk nog zeventien stelletjes over, nu nog twee.

Aanstaande donderdag beginnen ze eraan: Amélie en ­Marylin bijten de spits af, Bertien en Stijn krijgen beurtelings hun kans in oktober en november (zie timing onderaan).

Een vakjury beslist daarna wie zich mede-eigenaar van het nieuwe restaurant mag noemen. En al wie de volgende maanden komt eten in het pop up-restaurant krijgt een adviserende stem.

Heren, waar komt het idee voor die pop-up vandaan? Konden jullie niet gewoon een restaurant bij de golfclub openen?

Patrik De Cat: "In plaats van een klassieke vacature uit te ­schrijven, wilden we het eens over een andere boeg gooien: we laten het horecaconcept eerst uittesten in een pop-up.

De hoofdprijs: de uitbating én het mede-eigenaarschap van een nieuw restaurant of brasserie in domein Witbos, waarvoor op termijn een plek in Hangaar 5 wordt gevonden."

Wordt het pop-up restaurant nu al meteen in die fameuze 'Hangaar 5' ingericht?

Wim Heylen: "Nee. Al waren we dat aanvankelijk wel van plan, maar omdat we starten aan de vooravond van de winter, met alle verwarmingsproblemen van dien, beslisten we om het concept van het nieuwe restaurant uit te testen in het chalet bij de golfclub.

Daar kunnen we straks experimenteren op culinair vlak en qua inrichting. Maar op termijn blijft Hangaar 5 wel de definitieve locatie voor het nieuwe restaurant annex terras."

Patrik De Cat: "Hangaar 5 is voor ons altijd de gedroomde locatie geweest. Daar sluiten we aan bij de militaire traditie van de voormalige Britse legerbasis Kamp A, en zo'n oude hangaar voor legertrucks herinrichten is toch wel speciaal. Dat geeft een nieuwe dynamiek aan de site en zorgt voor beweging."

Het gaat wel hard voor Domein Witbos: jullie hebben de toelating voor de uitbreiding van de golfclub tot 18 holes op zak en binnenkort is ook het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) klaar dat de bestemming van het militair domein wijzigt in golfzone en bosgebied. Dat geeft de stad Herentals de kans om op jullie domein eventueel een sporthal te bouwen en het geeft jullie tevens de mogelijkheid om meer dan golf aan te bieden.

Wim Heylen: "Golf blijft natuurlijk de kern van de zaak, maar we willen Witbos delen met heel wat andere bezoekers. Eén manier is om de oude legerloodsen op het domein in gebruik te nemen voor evenementen en feesten, wat we al doen. Of de sporthal voor Noorderwijk hier straks komt, of niet, dat zullen we wel zien, maar we wilden bijkomend nog dingen realiseren om meer volk aan te trekken dan alleen de leden van onze golfclub. Een goed restaurant is er daar één van."

Patrik De Cat: "Er blijkt toch bij veel mensen nog een drempel te bestaan om hier binnen te komen. Die willen we weg en een permanent restaurant in zo'n oude legerhangaar zal daarbij helpen. We willen Domein Witbos als een beleveniscentrum lanceren, als een plek waar van alles te doen is."

Zoals?

Wim Heylen: "Als straks dat RUP eindelijk rond is, kunnen we (bouw)vergunningen aanvragen voor zaken die we willen realiseren. Kijk, als ondernemers komen wij op veel plaatsen en ik houd mijn ogen daarbij niet in mijn zakken. Ik laat me inspireren door wat ik zie, in binnen- en buitenland.

Zopas was ik in New York en daar heb je nu aan de Hudson River een soort toren, die als een kunstwerk is gebouwd: 'The Hudson Yard Vessel'. Noem het een moderne Toeristentoren met een paar duizend trappen. Dan denk ik: het zou toch mooi zijn mocht Domein Witbos ook over een uitkijktoren beschikken die hoog genoeg is om over de verre omgeving uit te kijken."

"Waar mensen met de fiets naartoe kunnen of waar wandelaars verzamelen om door de bossen richting Westerlo te trekken. Parking hebben we hier genoeg. Kortom, waar mensen komen en zich amuseren, met dan natuurlijk een mooi terras en een restaurant vlakbij, zodat mensen er ook in de winter iets kunnen eten met de familie en vrienden.

Die mix, dat is onze droom. Natuurlijk, er zijn limieten aan onze dromen: we moeten alles zelf financieren, he. Wij krijgen geen overheidsgeld."

En die jonge ondernemers die uiteindelijk dat restaurant gaan uitbaten, die geven jullie dan kans om partners te zijn.

Wim Heylen: "Ja. De enige voorwaarde die we stellen is toewijding en er vollenbak voor gaan, zaterdag en zondag incluis. In ruil krijgen ze niet alleen een ingericht restaurant cadeau, maar ook mede-eigenaarschap in de exploitatie ervan. Vandaag een horecazaak openen is niet simpel.

Er beginnen er veel, maar er stoppen er ook evenveel. Bij ons stapt de winnaar mee in een totaalconcept: het publieke karakter van Domein Witbos, met als surplus de constante aantrek van de golfclub. Wij willen daarin investeren en jonge ondernemers mee in dit initiatief betrekken."

Patrik De Cat: "De deelnemers moeten bij ons laten zien welke kwaliteit ze in huis hebben en welk concept ze voor ogen hebben. Het is een conceptuele try-out. Wij richten het pop-uprestaurant in, zij kunnen daarin beperkte accenten leggen. Om de wisseling tussen de duo's in het restaurant vlot te laten verlopen, hebben we tussen hun shifts een surprise duo uitgenodigd om het restaurant open te houden. Zij doen natuurlijk niet mee aan de wedstrijd."

Wie bepaalt wie van de twee duo's uiteindelijk wint?

Patrik De Cat: "Wim en ik zijn allebei foodlovers. Wij zullen zelf in de jury zetelen. Als derde man hebben we Cédric Goris (Link21) aan boord genomen. Topchef Alex Verhoeven is het vierde jurylid.

Tijdens de dagen dat de duo's koken, zit er natuurlijk publiek aan tafel. We hebben plaats voor 55 couverts. De mensen die komen eten, geven we een raadgevende stem. Wij willen weten voor welk concept het publiek warm loopt. Maar de jury beslist uiteindelijk." Foto Nnieuws archief en rr.

www.hangaar5.be

Bron GVA - 5/10/19 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish - hmm.