De Rode Duivels hebben zich dankzij een zege tegen Rusland geplaatst voor de volgende ronde. De Belgen overtuigden nochtans 85 minuten lang niet. Maar toen Hazard wakker werd, leefden ook de Duivels op.  Origi leverde de bal in bij Hazard, die zijn man uitspeelde en de vervanger van Lukaku opnieuw bediende. Origi haalde uit: 1-0.  In heel het land barstten euforische feesten los.   Ook op de bomvolle Grote Markt  in Herentals met 3.000 fans bleven 100-en supporters nog lang navieren tot laat in de nacht.  Wat een sfeer!

Wilmots zette alle Duivels-volgers op het verkeerde been door Vermaelen op de linksachter te plaatsen. Na een halfuur greep Vermaelen naar zijn dij en moest Vertonghen alsnog opdraven. De Belgen hadden tot dan toe het spel proberen te maken, maar enkel Mertens hield zijn hoofd boven water. Met enkele leuke dribbels en twee schoten kwam alle Duivelse dreiging van hem.

Rusland had voor de rust ook nog een penalty kunnen krijgen, na een tikje van Alderweireld op Kanoennikovs voet. In de tweede helft gaf België zelfs nog minder thuis. Het mythische Maracana kon Hazard en co ook helemaal niet inspireren.

De grootste opwinding viel naast het veld te beleven. Lukaku maakte veel misbaar nadat hij nochtans terecht werd gewisseld voor Origi. Die probeerde bijna meteen een penalty te versieren. Ref Brych zag het trekwerk, maar vond er niets aan.

In de 88e minuut kon België een zeldzame keer uitpakken met zijn favorieten wapen: de counter. Origi leverde de bal in bij Hazard, die zijn man uitspeelde en de vervanger van Lukaku opnieuw bediende. Origi haalde uit: 1-0. In de toegevoegde tijd liet Mirallas op een soortgelijke counter de 2-0 liggen.

Ook in Voortkapel (Chiro), Exc. Bouwel, SKS Herentals, zaal Lux Herenthout, Hulshout Beach en op de Grote Markt van Geel en Turnhout stonden massa's fans te feesten.  Foto's Johan Temmerman / Nnieuws