Zaterdagnacht had in de provincie Antwerpen een extra grootschalige WODCA-actie plaats waaraan 277 politiemensen deelnamen.


 
Controleplaatsen
De lokale en federale politie voerden controles uit op meer dan 43 plaatsen in de provincie Antwerpen.
 
Resultaten WODCA-snelheidscontroles
Er werden 3.418 bestuurders op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 261 te snel (7,6%).
 
Resultaten WODCA-alcoholcontroles
Er werden 7.220 voertuigen staande gehouden voor een alcoholcontrole en er werd bij 6.207 bestuurders een ademtest afgenomen. 321tests (5,2%) waren positief. 176 tests gaven zelfs een resultaat boven 0,8 promille.

Op te merken valt dat deze controles hoofdzakelijk a-selectief gebeuren, dat betekent dat bij iedereen die de controle passeert, een ademtest wordt afgenomen.
 
Resultaten WODCA-drugscontroles
Er werden 38 bestuurders gecontroleerd in het kader van de drugscontrole. Van de 36 personen van wie een speekseltest werd afgenomen, werden 7 bestuurders positief bevonden en dienden een bloedproef te ondergaan.
 
Ingetrokken rijbewijzen
59 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.
 
Ongevallen
02:31u Antwerpen/Deurne, Ter Heydelaan (tramhalte stadion lijn 5). Een voertuig is in een bos gereden. Bestuurder zat gekneld in het voertuig, en was levensgevaarlijk gewond. De brandweer  heeft het voertuig moeten opensnijden om bestuurder te bevrijden. De cel verkeersongevallenonderzoek van Antwerpen is ook ter plaatse geweest. 
 
03:54u, Zandhoven. Voertuig raakt elektriciteitspaal. Elektricteitspaal breekt af en ligt over de rijbaan. In het ziekenhuis wordt er nazicht uitgevoerd, de bestuurder testte positief op alcohol.
 
04:23u, Antwerpen/Deurne, Sterckshoflei. Een voertuig is in de gracht beland, de bestuurder (voorlopig rijbewijs) heeft  zijn vriendin uit de wagen kunnen bevrijden Brandweer werd gevraagd voor paal waarvan elektriciteit bloot ligt. Bestuurder blaast positief.
 
05:01u, Brecht. Voertuig in  de gracht gereden, een persoon zwalpt rond wagen.  Bestuurder wordt gecontroleerd, en legt een positieve ademtest af. Zijn rijbewijs wordt onmiddellijk ingetrokken.
 
Specifieke voorvallen/bevindingen 
In de politiezonde Klein Brabant heeft een controlepost even de activiteiten afgebouwd om bijstand te verlenen aan eigen ploegen nadat in de regio een cannabisplantage was ontdekt.
 
Aan de controlepost van de WODCA-ploegen van politiezone Willebroek heeft een man die positief getest had op zijn ademtest, de kans gezien om alsnog met zijn voertuig weg te rijden. Dit werd doorgegeven aan alle ploegen en het voertuig werd gestopt door de ploegen van politiezone  Mechelen.
 
Tijdens de nachtelijke controles werd er meermaals beroep gedaan op een takeldienst, o.a. wegens niet verzekerd rijden.
 
Er waren verschillende hondengeleiders voorzien voor deze WODCA-actie: 1 drugs- en 1 speurhond voor politiezone Neteland, 1 drugshond voor politiezone Minos en 1 drugs- en 1 speurhond voor politiezone Willebroek.

Foto archief / Nnieuws