Het aantal autobestuurders dat onder invloed van alco of drugs achter het stuur kruipt, is afgelopen jaar helemaal niet gedaald. Integendeel. Dat blijkt uit de WODCA-cijfers die gouverneur Cathy Berx dit weekend bekendmaakte in Heist-op-den-Berg tijdens een grote controle-actie vannacht.

Die alco- en drugscontroles en snelheid tijdens de weekendnachten blijven dus nodig.

Gouverneur Cathy Berx: "Wat we vaststellen als we controles doen en controles uitgevoerd worden, is dat nog altijd 8,9 procent van de gecontroleerde chauffeurs te snel reed. En dat 3,1 procent van de chauffeurs die getest zijn op alcohol, positief geblazen heeft."

Dat zijn nog 3.700 mensen met meer dan 0,5 promille in het bloed en 14 570 snelheidsovertredingen.

Er testten ook 342 chauffeurs positief op druggebruik. Geen verbetering vergeleken met 2017.

En daar wil gouverneur Berx verandering in: "Laten we samen gaan voor zero. Voor 0, voor geen slachtoffers in en door het verkeer. Geen zwaargewonden en al zeker geen doden. En dat veronderstelt dat iedereen zich aan de regels houdt. Niet te snel rijden.

Niet rijden onder invloed, niet van alcohol, ook niet van drugs. Trouwens, drugs zijn sowieso verboden."

Veel controleren helpt stelt Berx. Want in politiezone Mechelen-Willebroek, waar er elk weekend intensieve acties zijn, vielen vorig jaar bijvoorbeeld, geen doden in het weekendverkeer. De politie wil daarom elk weekend veel blijven controleren. (pp-cb) foto's Nnieuws/ar.