Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wodca-actie regio Lille Turnhout : "700 chauffeurs gecontroleerd, 13 (bijna 1,9%) reden onder invloed" (2)

WODCA controles
Provinciegouverneur Cathy Berx kwam gisteravond bij een WODCA-controle in Lille de teams van politie Regio Turnhout bedanken voor de doorgedreven inspanningen die de het hele jaar door levert om het weekendverkeer in de politiezone veiliger te maken.  Door o.m. controles op snelheid maar ook op het rijden onder invloed van alcohol of drugs.
 
"Dat die controles absoluut nodig blijven, bleek ook uit de cijfers die de gouverneur gisteravond in het bijzijn van korpschef Marleen Hellemans toelichtte. Ondanks alle inspanningen van de politie, blijkt dat de wegen en het weekendverkeer er in onze provincie de voorbije 9 maanden van dit jaar niet veiliger op zijn geworden, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
 
Zo nam het aantal nachtelijke weekendongevallen in onze provincie weer toe en zit ook het aantal licht- en zwaargewonden bij ongevallen in onze provincie helaas weer in de lift.
 
Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers bij nachtelijke weekendongevallen daalde gelukkig wel van 5 in de eerste 9 maanden van 2022 naar 3 in diezelfde periode van dit jaar.
 
In het arrondissement Turnhout -en dus ook in de politiezone- viel er in 2023, tot en met september, nog geen enkel dodelijk verkeersslachtoffer in het nachtelijke weekendverkeer.
 
Bij de WODCA-actie die de politie Regio Turnhout gisteravond en vannacht hield in Lille, Kasterlee en Turnhout werden alles samen zo'n 700 chauffeurs gecontroleerd. 13 van hen (bijna 1,9%) reden onder invloed.
 
10 daarvan hadden te veel gedronken en moesten hun rijbewijs voor 3 of 6 uur inleveren. Van 3 chauffeurs werd het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Wat vooral opviel vannacht, is dat geen enkele chauffeur positief testte op het gebruik van verdovende middelen.
 
Bij de controle vannacht inTurnhout sloeg de chauffeur van een auto te voet op de vlucht. De man liet zijn auto achter in het controledispositief. De politie hield nog een zoekactie in de buurt, maar konden de chauffeur niet meer aantreffen.
 
De auto werd ingehouden en een verhoor van de eigenaar van het voertuig zal later duidelijkheid moeten brengen over wie de chauffeur was. Verder stelde de inspecteurs gisteravond en vannacht ook nog enkele processen-verbaal op voor rijden zonder rijbewijs, het niet naleven van de voorwaarden voor het rijden met een voorlopig rijbewijs én het rijden met onaangepaste snelheid." (pol)

WODCA-RESULTATEN 2023 (januari-september)

Stijging van 3% van het aantal nachtelijke weekendongevallen (327 in 2022 / 336 in 2023) 

3 dodelijke verkeerslachtoffers tijdens weekendavonden en -nachten (2022 = 5)

8,4% van de gecontroleerde chauffeurs reed te snel (2022 = 6,8%)

2,6% van de gecontroleerde bestuurders dronk te veel (2022 = 3,1%)

164 bestuurders speekselden positief (2022 = 201)

32% van wie een speekseltest onderging, was onder invloed van drugs (2022 = 42%). (pol)

 

 

Gouverneur Cathy Berx: “De WODCA-resultaten van de eerste 9 maanden van 2023 vergeleken met dezelfde periode uit 2022, tonen aan dat onze wegen en weekendverkeer op haast geen enkel vlak veiliger werden. En dat terwijl we blijven hopen, en vooral, sterk inzetten op minder ongevallen, minder doden en zwaargewonden in het verkeer. De werkelijkheid is dus anders. Zo nam het aantal verkeersongevallen in 2023 opnieuw toe, met helaas ook meer zwaar- en lichtgewonde slachtoffers tot gevolg.  Het aantal dodelijke slachtoffers in en door het nachtelijk weekendverkeer daalde, al lieten nog steeds drie personen het leven bij een weekendnachtelijk ongeval. 

Opvallend en zorgwekkend is dat het aantal snelheidsovertreders met maar liefst een kwart toenam (+26%). Ook alcohol en middelengebruik blijven sterk aanwezig in het Antwerpse nachtelijke verkeer en eisen zo nog steeds te veel slachtoffers. 

Met het oog op veiliger verkeer tijdens de weekendnachten, voerden de politiediensten in Antwerpen ook tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar opnieuw zo’n 120.000 snelheids- en ruim 50.000 alcoholcontroles uit. Ik ben hen daar zeer dankbaar en erkentelijk voor.

Verder wil ik alle weggebruikers voor extra waakzaamheid vragen wanneer we volgend weekend in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober de klok opnieuw een uurtje achteruit zetten.  Jaar na jaar stellen we vast dat de overschakeling naar het winteruur de start van een risicovolle periode op de weg is.  Studies van Vias Institute en ook internationale studies tonen aan dat het aantal voetgangers dat ernstig gewond geraakt of zelfs om het leven komt bij verkeersongevallen in de avondspitsen na de overgang naar wintertijd aanzienlijk verhoogt. Er zijn niet alleen meer ongevallen, ze zijn ook ernstiger. Wees dus uiterst alert en voorzichtig.”

WODCA controles

Deel dit artikel