In bijna elke gemeente van onze provincie vonden vannacht Wodca-controles plaats. Daarbij werden maar liefst 368 politiemensen ingezet.  Gouverneur Cathy Berx en burgemeester Vera Celis bezochten de Wodca-acties in Geel.   De gouverneur benadrukte dat buiten grootschalige acties ook elk weekend door de politiezones gezamenlijk een gemiddelde van 140 politiemensen wordt ingezet om intensieve controles te houden op overdreven snelheid, drugs en alcohol.

Minder nachtelijke weekendongevallen : - 21,2 %

Gouverneur Cathy Berx : 'In de provincie Antwerpen gebeurden 339 ongevallen in 2013 op vrijdag- en zaterdagnacht (tussen 22u en 08u) en zondagnacht (tussen 22u en 06u).   In 2012 waren dat er 430.   Dat is een daling van - 21,2% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (januari tot september).

In het arrondissement Turnhout was er een daling van maar liefst -36%.  Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in het nachtelijk verkeer daalde er tot  -40%.

Lichte daling in aantal bestuurders dat positieve alcoholtest aflegde : - 0,5 %

4.041 besruurders of 4,2 % van de gecontroleerde bestuurders hadden meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed.   659 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Het aantal bekeuringen voor overdreven snelheid daalde lichtjes (- 0,2 %)  of 7.959 bestuurders reden te snel.  Er werden vergeleken met vorig jaar 97% meer drugscontroles door checklists uitgevoerd.  Ongeveer 1/3 van wie een speekseltest onderging, bleek onder invloed van drugs.'  

Update : De resultaten van de Wodca-actie van deze nacht in 25 politiezones van de provincie Antwerpen leest u straks op Nnieuws.  Guy Verellen / Nnieuws.