Cijfers van de WODCA-controles voor de eerste 9 maanden van dit jaar tonen aan dat meer bestuurders in de provincie Antwerpen te snel reden of te veel gedronken hadden dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is zaterdagavond bekendgemaakt. Het aantal alcoholcontroles nam met veertien procent af. Er waren wel meer snelheidscontroles. Zaterdagnacht vindt overigens een nieuwe, grootschalige WODCA-controle plaats.

Gekeken naar het aantal snelheidsovertreders reed in de eerste drie kwartalen van dit jaar 7,3 procent te snel. Vorig jaar was dat nog 6,4 procent. Het aantal gecontroleerde voertuigen nam wel significant toe, van 124.931 naar 146.792 (+17%). Het aantal rijbewijzen dat werd ingetrokken steeg van 67 naar 73.

In de eerste negen maanden moesten in de provincie Antwerpen ook 93.148 bestuurders stoppen voor een alcoholcontrole, wat een opvallende daling van 14 procent is tegenover vorig jaar. 4,4 procent van hen had meer gedronken dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed aantoonden. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om 4,2 procent. Het aantal bestuurders met meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed nam echter wel af, van 2.330 naar 2.045. 547 rijbewijzen werd onmiddellijk ingetrokken, 112 minder dan een jaar eerder.

Ook het aantal positieve speekseltests nam toe, van 31,6 procent vorig jaar naar 48,8 procent dit jaar. Het aantal controles (217) nam wel met een kwart af.

Zaterdagavond en -nacht voeren zo’n 300 politiemensen in de hele provincie Antwerpen opnieuw WODCA-controles uit. De resultaten ervan worden tegen zondagmiddag verwacht.  Foto's archief/ Nnieuws.