Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

WODCA regio Turnhout-Kasterlee-Lille : 12 bestuurders onder invloed van alco en/of drugs

Zaterdagavond stelde provinciegouverneur Cathy Berx tijdens een WODCA-actie in Borsbeek de WODCA-cijfers voor 2023 voor. WODCA staat voor Weekendongevallen door Controles Aanpakken. Die controles werden in 1994 door toenmalig gouverneur Camille Paulus in het leven geroepen, met als doel het aantal zware weekendongevallen terug te dringen.
 
Intussen bestaan de WODCA-acties 30 jaar en dat die controles nodig blijven, maken de cijfers die de gouverneur dit weekend bekendmaakte, nog altijd pijnlijk duidelijk.
 
In de hele provincie Antwerpen legden vorig jaar 1.966 chauffeurs een positieve alcoholtest af tijdens een WODCA-controle. Dat is een daling van 13% tegenover 2022, ook al lag het aantal gecontroleerde bestuurders 6% hoger dan het jaar voordien. Het aantal uitgevoerde speekseltesten (om het gebruik van verdovende middelen op te sporen), daalde met 2% tot 41 832 in de hele provincie. 239 daarvan waren positief. Het aantal snelheidsovertredingen (bij bemande controles tijdens de nachtelijke weekendcontroles) nam wel fors toe met maar liefst 42%, ook al zijn er vorig jaar 12 348 voertuigen meer op snelheid gecontroleerd dan een jaar eerder. En ook al daalde het aantal nachtelijke weekendongevallen in de hele provincie vorig jaar met 2%, toch steeg dat aantal in het arrondissement Turnhout fors, van 82 in 2022 naar 106 in 2023 (+30%).
 
Er is dus nog werk aan de winkel en net daarom blijft de Politie Regio Turnhout inzetten op WODCA-controles.
 

12 bestuurders onder invloed van alco en/of drugs

 
Ook in de nacht van zaterdag op zondag gebeurde dat in Kasterlee en Lille. Daarbij werden alles samen zo'n 1.200 chauffeurs gecontroleerd.
 
9 chauffeurs moesten hun rijbewijs enkele uren inleveren omdat ze te veel hadden gedronken, van 3 andere chauffeurs werd het rijbewijs meteen voor 15 dagen ingetrokken na een positieve alcoholtest. Daarnaast legden ook 2 chauffeurs een positieve drugstest af en ook zij zijn hun rijbewijs voor minstens 15 dagen kwijt.
 
De politie schreef ook nog een aantal verkeersboetes uit voor voertuigen die niet geldig gekeurd waren en voor chauffeurs die de veiligheidsgordel niet droegen of reden zonder rijbewijs. 1 beginnende chauffeur hield zich niet aan de voorwaarden voor het rijden met een voorlopig rijbewijs, 1 chauffeur reed met een voertuig dat niet geldig was ingeschreven en 1 chauffeur liep tegen de lamp (figuurlijk weliswaar) omdat hij het rode verkeerslicht negeerde.' (pol)

Deel dit artikel