De voorbije nacht had in de provincie Antwerpen een grootschalige WODCA-actie plaats waaraan in totaal 327 politiemensen deelnamen. Zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de scheepvaartpolitie en de federale wegpolitie participeerden aan de actie. Ook studenten van de politieschool Campus Vesta (afdeling politie) werkten mee.

Verder werden de voorbije nacht 2 speurhondgeleiders en 2 drugshondgeleiders ingezet. Ook een helikopter was ter beschikking, maar moest niet opgeroepen worden.

In Dessel lichtte gouverneur Cathy Berx gisteravond tijdens een persconferentie de WODCA-resultaten van 2015 toe, en kondigde ze verschillende initiatieven rond verkeersveiligheid aan die ze dit jaar zal lanceren.

Verder gaven Jean-Claude Gunst, Directeur-Coördinator Federale politie Antwerpen, Dominique Reyniers, afdelingsprocureur afdeling Turnhout, Kris Van Dijck, burgemeester van Dessel, Roger Mol, korpschef Balen-Dessel-Mol en Luc Geens, WODCA-coördinator afdeling Mechelen, een korte toelichting bij hun specifieke acties. Vervolgens bracht de gouverneur samen met de pers een bezoek aan een WODCA-controleplaats van de politiezone Balen-Dessel-Mol in Dessel. Nadien bezocht ze nog een controlepost in Westerlo, politiezone Zuiderkempen.

Tevreden gouverneur

Gouverneur Cathy Berx: "Voor alles, heel hartelijk dank aan alle politiemensen, de studenten van campus VESTA en aan allen die van de WODCA-controles steeds weer een succes maken. Het is vooral dankzij hun inzet dat een cruciale gedrags- en mentaliteitswijziging kan worden afgedwongen die cruciaal is om het aantal weekendongevallen en verkeersslachtoffers door nachtelijke weekendongevallen duurzaam terug te dringen.

Controleplaatsen

De lokale en federale politie voerden controles uit in 42 gemeenten en steden in de provincie Antwerpen. Resultaten WODCA-snelheidscontroles Er werden 2418 bestuurders op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 191 te snel (7,9%). Resultaten WODCA-alcoholcontroles Er werden 9427 voertuigen staande gehouden voor een alcoholcontrole en er werd bij 7111 bestuurders een ademtest afgenomen. 419 tests (5,9%) waren positief. 249 tests gaven zelfs een resultaat boven 0,8 promille (59,4%).

Resultaten WODCA-drugscontroles

Bij 38 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. 16 chauffeurs “speekselden” positief en moesten een bloedproef ondergaan. Ingetrokken rijbewijzen 62 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Gouverneur Cathy Berx: “Afgelopen nacht werden maar liefst 5,9% van de gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed bij grootschalige controleacties in de provincie. In vergelijking met de resultaten van 2015 (4,6%) gaat het om een aanzienlijke stijging met +1,3%. 60% van de bestuurders die een positieve ademtest aflegden, was bovendien dronken want had meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed! Dit is bijzonder verontrustend.

Dronkenschap is en blijft immers de belangrijkste oorzaak van ongevallen. Helaas nam ook het aantal chauffeurs dat te snel rijdt, opnieuw toe.

Zowat 8% van de op snelheid gecontroleerde bestuurders reed te snel. Controleren én de pakkans verder opdrijven, in combinatie met een scherpe sociale controle én een maatschappelijke veroordeling van rijden onder invloed en/of van overdreven snelheid blijven de belangrijkste hefbomen om het aantal weekendongevallen blijvend te doen dalen.

Samen gaan voor “ZERO”: nul doden en/of zwaargewonden in het verkeer, het blijft een opdracht voor iedereen. Zolang het nodig blijft, geven we de strijd tegen verkeersonveiligheid en onverantwoord verkeersgedrag niet op.”

Vaststellingen verkeersongevallen en dronkenschap Ø Aanrijdingen stoffelijk/gekwetsten - De Federale Wegpolitie meldt één verkeersongeval met stoffelijke schade op de E19 in de richting van Brussel. Een dronken chauffeur reed er met zijn wagen tegen de vangrail.

Foto's Guy Verellen / NNieuws.