U bent hier

WODCA : ‘Slechts’ 3 dodelijke weekendongevallen in 2018, drugs rukken op in het verkeer

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
23.10.2018 - 12.16u
Door: Herman Gezelle

Bijna 25 jaar zetten politiemensen zich tijdens WODCA-acties in de weekendnachten in om het verkeer op de Antwerpse wegen veiliger te maken. 'Tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar zijn er op de Antwerpse wegen slechts 3 dodelijke weekendongevallen gebeurd'  zegt gouverneur Cathy Berx. 'Een opvallend laag cijfer, want vorig jaar vielen er nog 12 dodelijke slachtoffers.'

De gouverneur hoopt dat het cijfer in de toekomst nog lager wordt.

Mentaliteitswijziging dringend

'Het aantal zwaargewonden bij weekendongevallen steeg tijdens de eerste negen maanden van 2018 overigens licht: van 49 naar 53. Twintig daarvan vielen bij ongevallen in het arrondissement Turnhout. “Het is pas als er geen doden en geen zwaargewonden meer vallen in het verkeer dat we echt op de goede weg zijn”, onderstreept Berx. “Daarvoor wil ik eerst deze hoopvolle cijfers bestendigd zien. Alleen door de pakkans nog te verhogen kunnen we bij weggebruikers een mentaliteitswijziging teweegbrengen.”

Opvallend is dat het aantal snelheidsovertredingen tijdens weekendnachten gestegen is. Van 8,2% naar 9,1%. “Ook dat is een werkpunt. Want snelheid is een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen. Ik pleit voor meer snelheidscontroles en stel mijn hoop in de toekomst ook op auto’s die niet sneller kunnen dan de wettelijk toegestane snelheid. Iets waar de constructeurs werk van aan het maken zijn.”

Minder dronken chauffeurs, drugs rukken op in het verkeer

Het aantal chauffeurs onder invloed van alcohol daalt dit jaar opnieuw. Van 3,5% in 2017 naar 3,1%.

De politie zette dit jaar ook meer in op drugscontroles. “Het aantal speekseltests is met 44% gestegen. Van 495 in 2017 naar 717. En dat is nodig, want van de gecontroleerde personen bleken er 262 (37%) onder invloed van verdovende middelen te zijn. En dat is maar het topje van de ijsberg. Meer controles op het vlak van drugs achter het stuur blijven nodig”, aldus nog de gouverneur.

Gemiddeld zijn er elk weekend 140 politiemensen op de been om WODCA-controles (snelheids-, alcohol- en drugscontroles) uit te voeren over de hele provincie Antwerpen.
 
Gouverneur Cathy Berx dankt en feliciteert alle politiezones en de studenten van de politieschool ‘Campus Vesta’ (afdeling politie) van de provincie Antwerpen voor hun grote inzet.

De professionele en gedreven inzet van de politie draagt immers substantieel bij tot een grotere pakkans én tot het onder controle houden en terugdringen van de weekendongevallen in de provincie Antwerpen. Niet enkel afgelopen weekend, maar alle weekends van het jaar.' (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto