Tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed op vrijdag 20 oktober neemt het lokaal bestuur, in samenwerking met heemkring De Linde, het dagelijks leven van het gezin tijdens de Groote Oorlog onder de loep.

Op het programma:

Een bezoek aan de noodwoning (tussen 19.00 en 20.00 uur):
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in België 65.000 woningen vernield. Om deze woningnood op te lossen richtte de Belgische regering het Koning Albertfonds op en werden er noodwoningen gebouwd.

Leerlingen van het Vrij Technisch Instituut van Lier ontwierpen een reconstructie van een noodwoning. Je kan deze noodwoning bezoeken tussen 19.00 en 20.00 uur onder begeleiding van een gids van de heemkring.

Lezingen en tentoonstelling:
- Hugo De Bot schreef in zijn boek 'Lier in de Groote Oorlog' over de noodwoningen. Toen de Eerste Wereldoorlog voorbij was, keerden duizenden Lierenaars naar hun stad terug. Daar ontdekten velen dat hun huis in puin lag. In die periode werden er in Lier een 400-tal noodwoningen gebouwd. Die woningen verdwenen pas na de Tweede Wereldoorlog uit het straatbeeld.

- Tijdens de oorlogsjaren heerste er ook een grote solidariteit tussen de burgers. Gezinnen die in 1917 moesten vluchten uit de Westhoek en Noord Frankrijk vonden hier een tijdelijk onderkomen. Louis Mertens van heemkring De Linde deed hiernaar onderzoek. Hij vertelt je over deze vluchtelingen die tijdens de oorlog verbleven in Olense gezinnen.

- Uit de archieven doken anekdotes op uit het dagelijks leven tijdens de oorlog. Wist je trouwens dat de Duitse soldaten in 1914 de ganse wijnkelder van pastoor Janssens hadden leeggedronken?
- Tenslotte kan je een expo van de Provincie bezoeken over het gezin tijdens de oorlog.

Praktisch:

- Bezoek aan de noodwoning tussen 19.00 en 20.00 uur aan de pastorie van Olen-Centrum (Dorp 18)

- Bijwonen lezingen en tentoonstelling: om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis (Dorp 1)

- Gratis toegang.

Je kan de noodwoning nog tot en met Olen-Jaarmarkt (op 12 november) bezoeken. De expo van de Provincie is van 23 oktober tot en met 27 oktober te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Dit programma kwam tot stand met de medewerking van heemkring De Linde en de erfgoedcel Kempens Karakter. (pp)