De voorbije weken ontving het meldpunt Welkom Wolf 10-tallen meldingen over een wolf die over een uigebreid gebied actief zou zijn in de regio Vorselaar-Grobbendonk-Lille-Poederlee.

Recente foto's bieden eindelijk uitsluitsel dat het om een hond gaat, die mogelijk in het wild leeft.

 "Maar op den duur begonnen de meldingen uit Vorselaar en Grobbendonk echt op te vallen", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. "Het dier werd gezien aan het Hofeinde tussen Grobbendonk en Vorselaar: in het Molenbos en in natuurgebied Lovenhoek.

Maar evengoed bij het oversteken van steenwegen tussen Poederlee en Sassenhout, tussen Lille en Gierle en dat soms op de meest onmogelijke uren. Op het hoogtepunt van de coronacrisis waren er ook meldingen van wolven in het centrum van Vorselaar, met een kleine cluster in de buurt van de Dennenlaan, de Riemenstraat en de Heuvelstraat.

De waarnemingen waren zeer nauwkeurig. Het dier liep ook dwars door de bossen, zelfs 's nachts. Ofwel was er een wolf actief die zeer goed onder de radar kon blijven en die netjes van de schapen afbleef. Ofwel was er een wildlevende hond aanwezig met een soort van eigen territorium."

Toen Billy aan de zuidkant van het Albertkanaal in Grobbendonk opdook, dacht Jan Loos zelfs even dat er mogelijk twee wolven zaten omdat ze tegelijk werden gespot.

Maandag ontving het Meldpunt Welkom Wolf eindelijk enkele foto's. "Onder meer zijn omhoog gedragen staartpunt, zijn oren en vachtpatroon verraden dat het om een hond gaat, weliswaar een van de betere wolf-lookalikes die ik ooit al heb gezien."

Inmiddels verwittigde Welkom Wolf de politiezone Neteland om te melden dat er op het grondgebied Grobbendonk-Vorselaar-Lille een wildlevende hond aanwezig is, die schijnbaar geen eigenaar meer heeft.

Opvallend: de reeks waarnemingen begint met een aanrijding op het Hofeinde tussen Grobbendonk en Vorselaar, waarvan ook proces-verbaal is opgemaakt door de politie.

Bij die aanrijding was een 'wolf of hond' betrokken, die echter kon ontkomen. Mogelijk is door die aanrijding een hond in wolf-modus gegaan en in het wild is gaan leven, een fenomeen dat alvast bekend is bij wolfhonden die betrokken raken in een verkeersongeval. (foto Welkom Wolf)

Mocht je het dier herkennen, dan kan je contact nemen met het Meldpunt via wolven@landschapvzw.be +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of met politie Neteland 014 - 24 42 00.