De natuurvereniging Landschap vzw en haar medewerkers van de campagne "Welkom Wolf" stellen dat er nagenoeg zeker een wolf aan het rondzwerven is in de Antwerpse Kempen.

Na gemelde waarnemingen in Lichtaart en Gierle zaterdag, waarbij ook pootafdrukken werden gevonden, vond een boer in Zoersel zondag- en maandagochtend telkens een schaap dat door een wolf lijkt te zijn gedood.

Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) trok maandag naar Zoersel om DNA-stalen af te nemen van een van de gedode schapen. "Het dier was gedood met een efficiënte halsbeet, de typische 'handtekening' van een wolf", stelt Landschap vzw.

"Wetenschappers van het INBO gaan de stalen nu onderzoeken, maar vanuit Landschap vzw en Welkom Wolf durven we de resultate n al wel voorspellen. Het zou ons zwaar verbazen indien het in Zoersel géén wolf zou zijn geweest, zeker met wat we weten van het sporenonderzoek in Lichtaart en Gierle de dagen voordien."

Of de wolf ook in de regio of ons land zal blijven, is volgens Landschap vzw lang niet zeker. Mogelijk gaat het om een jongvolwassen, zwervend exemplaar. "Jongvolwassen wolven verlaten het ouderlijk roedel doorgaans op een leeftijd tussen 10 en 22 maanden, dus alleszins voor hun tweede verjaardag", klinkt het.

"Ze gaan dan op zoek naar een eigen leefgebied en een partner. Daarbij ondernemen ze zwerftochten door heel Europa, die hen meer dan 1.000 kilometer ver kunnen voeren, in alle windrichtingen.

De kans is groot dat deze zwerver afkomstig is uit een roedel in Duitsland, en dat hij of zij via Nederland tot bij ons is gelopen." Wolven lopen trouwens tot 80 kilometer in één nacht, dus mogelijk is dit exemplaar nu al niet meer in het land. (belga)